Омбудсманът Диана Ковачева предлага да се криминализират случаите на смачкване

...
Омбудсманът Диана Ковачева предлага да се криминализират случаите на смачкване
Коментари Харесай

Омбудсманът: Да се криминализира смачкването на човешкото достойнство

Омбудсманът Диана Ковачева предлага да се криминализират случаите на смачкване на човешкото достолепие, изтезанията и нечовешкото отношение. Наказателен кодекс не планува санкции за сходни случаи.


" Предлагам доста явен текст, който криминализира такива случаи. Те са детайлно разказани с съответни хипотези. Когато има случай на мъчение, на нечовешко отношение, на унизително отношение, когато някой съзнателно предизвиква болежка и страдалчество, малтретира друго лице за да унижи достолепието му, да смачка достолепието му, да аргументи болежка, която няма да остави трайни белези, само че е физическа - в този случай предлагам да има криминализиране и тежки санкции ", сподели Диана Ковачева пред Българска национална телевизия.

В случаи като този в Стара Загора се дефинират като лека или междинна телесна щета, само че въпросът с белезите остава. Насилникът над 18-годишното момиче има за цел да я накаже, дамгоса, да ѝ покаже кой е по-силният, да я унижи - оскърбление е да ѝ обръснеш главата на една жена и да оставиш по лицето и тялото ѝ белези, които цялостен живот ще ѝ припомнят. Това е неприемливо посягане върху човешкото достолепие, сподели омбудсманът.

И сега в Наказателен кодекс остригването на косата е насила, само че за жалост по неразбираеми аргументи действието в Стара Загора не е било квалифицирано, сподели тя.

Ковачева като омбудсман е внесла предлагането си в Народно събрание, само че през вчерашния ден никой от депутатите не го е внесъл за разглеждане. Тя прикани в понеделник, когато в пленарна зала преглеждат останалите оферти, да включат и нейното. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР