Омбудсманът Диана Ковачева остро възрази срещу намерението на Министерството на

...
Омбудсманът Диана Ковачева остро възрази срещу намерението на Министерството на
Коментари Харесай

Омбудсманът до МОН: Незаконно е въвеждането на такси за полагане на повишителна матура

Омбудсманът Диана Ковачева остро възрази против желанието на Министерството на образованието и науката /МОН/ да вкара такса за наново явяване на матура за повишение на оценката. Идеята е залегнала в Наредба №11 за оценяване на резултатите от образованието на учениците, качена за публично разискване. В плана на наредбата е планувано, че размерът на парите, които ще би трябвало да заделят зрелостниците, ще е според Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и учебното обучение. Каква ще е цената обаче е неразбираемо .

Проф. Ковачева е безапелационна, че подзаконовият нормативен акт е в прорез със Закона за държавните такси от държавни такси, според който всички документи за приемане на главно и приблизително обучение, издавани от образователните заведения и от МОН са освободени от такси.

От пресцентъра на институцията напомнят, че на 6 март народните представители гласоподаваха предлагането , инициирано от омбудсмана, зрелостниците и лицата, притежаващи тапия за приблизително обучение, за задачите на кандидатстването си във ВУЗ, да получат право еднократно в границите на една образователна година от полагането на първия държавен зрелостен изпит /ДЗИ/, да се явят за повишение на оценката на плануван идващ подобен изпит , за което ще се издава уверение с новата по-благоприятна за тях оценка.

Поводът за тази смяна, отправена от Диана Ковачева още в 48-ото Народно заседание, бяха постъпващите в институцията на публичния бранител от ден на ден тъжби и сигнали от родители и зрелостници, съгласно които е недопустимо да няма втори късмет за явяване на наложителните зрелостни изпити за повишение на оценка. В тях родителите упорстваха децата им да имат право да покачат оценката си от матурата, тъй като до момента тя оставаше „ до живот “, без никаква опция да я поправят.

В писмото си до проф. Цоков тя сигнализира, че в институцията към този момент постъпват тъжби и сигнали от недоволни родители и бъдещи зрелостници, които са обезпокоени от обстоятелството, че във въпросната разпоредба се планува такса за явяване на изпита, за която даже не е избран размер . Гражданите показват и различен факт, че „ страната ще заплаща таксите за образование на студентите, а в това време ще се събират такси за явяване на ДЗИ “ и упорстват разноските за полагането на този изпит да не бъдат за сметка на младежите .

„ Бих желала да отбележа, че явяването на искащите за повишение на оценката от ДЗИ ще става на плануваните дати през сесия май-юни и сесия август-септември, избрани със заповед на министъра на образованието и науката, което не води до спомагателни разноски за организация и осъществяване на изпитите, тъй че хората да бъдат натоварени финансово. Тъй като искащите за повишение на оценката и зрелостниците се явяват в границите на към този момент проведените сесии, едните да заплащат такси за явяване на ДЗИ, а другите да се явяват без възнаграждение е дискриминационно по отношение на искащите да покачат резултатите си за задачите на кандидатстването във ВУЗ “, написа омбудсманът.

Допълва и че измененията в Закона за предучилищно и учебно обучение и в Закона за висшето обучение имат за цел да подобрят резултатите на зрелостниците и да разширят достъпа им до системата за висшето обучение, а определянето на такса за допускане до тази матура на процедура е преграда пред предоставената от закона опция, която следва да отпадне.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР