Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р
Коментари Харесай

Ковачева иска по-бърз достъп до лечение за хората с ревматологични и автоимунни заболявания

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния здравен министър доктор Асен Меджидиев, шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев и до ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, в която упорства да се подсигурява правото на пациентите с ревматични болести на навременен достъп до лекуване . Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Повод за рекомендацията е писмо от Асоциацията на пациенти с автоимунни болести (АПАЗ) и Организацията на пациентите с ревматологични болести в България (ОПРЗБ), в което се обръщат за подпомагане към проф. Ковачева за разговор със здравните институции. Пациентите с тези болести сигнализират, че имат усложнения с обезпечаването на лекарствени артикули, предписвани с протокол и заплащани от НЗОК и означават нуждата от облекчение на процедурата.

Омбудсманът показва, че техните оферти са подценявани от институциите , към които са се обръщали, както и че не е почетена молбата им за среща.
Проф. Диана Ковачева обръща внимание, че в жалбата си до нея АПАЗ и ОПРЗБ в детайли излагат проблемите, които пациентите с ревматични болести срещат по отношение на тяхното лекуване. Отбелязват, че нерядко, от слагането на диагнозата на пациента до приемане на нужната терапия, минават повече от осем месеца.     

Омбудсманът изброява най-сериозните предпоставки за нарушени права на пациентите, като показва нуждата трудноподвижни и инвалидизирани хора да пътуват, което слага в риск тяхното здраве; усложненията с разноските при пътешестване от отдалечени и дребни обитаеми места, изключително за пенсионери и хора с ниски доходи; отсъствието от работа на работещи пациенти; сериозното закъснение на започване или продължение на лечението.

Ковачева подчертава също, че причина за проблеми с работодателите става нуждата от постоянно неявяване от работа за визити при наблюдаващия експерт – ревматолог, лечебни заведения за болнична помощ, в които са разкрити профилирани комисии, както и до Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) за одобряване и удостоверяване на протоколите.

Пациенти алармират още, че поради изчерпани предели на лечебни заведения, чакат със седмици, с цел да им бъде избрана дата за явяване пред Експертна лекарска комисия и през това време прекъсват лекуването си. Двете организации - АПАЗ и ОПРЗБ, насочат оферти за усъвършенстване пътя на пациентите с ревматични болести до определяне и приемане на лекарствените артикули, нужни за тяхното лекуване.

В края на ноември омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за здравето, с които се цели да бъдат преодолени най-сериозните проблеми на хората с увреждания, свързани със закъснение на преосвидетелстването им от органите на здравната експертиза, както и невъзможността да упражняват правата си, не по тяхна виновност. 

Преди това проф. Диана Ковачева изпрати и рекомендация до служебния министър на опазването на здравето Асен Меджидиев, в която упорства в къс период да бъде направен разбор на проблемите в работата на ТЕЛК и НЕЛК. Омбудсманът изиска незабавни ограничения, с които да се форсира здравната експертиза на територията на цялата страна и да не се позволява спиране, което нарушава обществените права на хората с увреждания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР