Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебните министри на енергетиката

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебните министри на енергетиката
Коментари Харесай

Омбудсманът: Липсата на информация за „умните“ топломери нарушава правата на хората

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебните министри на енергетиката Росен Христов и на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, в която упорства да се провежда осведомителна акция за битовите клиенти на топлофикационните сдружения в здания - етажна благосъстоятелност по отношение на уговорките им по замяна на уредите на радиаторите и водомерите за топла вода с така наречен „ умни уреди ", които се регистрират отдалечено, оповестиха от офиса на публичния бранител. С преоборудването ще се решат проблемите, свързани с обезпечаването на достъп до жилищата за отчитане на потреблението. Преоборудването е и изискване, с цел да отпаднат годишните изравнителни сметки, които в този момент основават големи неудобства и неясноти.

Поводът за новата рекомендация са сигнали от жители - битовите клиенти, които демонстрират незадоволителна осведоменост за правата и отговорностите им, свързани с осъществяването на законовите условия за преоборудването на жилищата и дигитализацията на устройствата като цяло.

Припомняме, че омбудсманът към този момент изиска страната да подкрепи с евросредства към 572 хиляди семейства, които в период до 1 януари 2027 година са задължени да преоборудват инсталациите за отопление и топла вода в жилищата си със средства за дялово систематизиране на топлинната сила с отдалечено отчитане.

„ Въпреки дадения времеви период, преоборудването на топлоснабдените жилища с радиаторни разпределители и с водомери за топла вода с отдалечено отчитане към този момент се прави с ускорени темпове, поради условието на член 140, алинея 7 от Закона за енергетиката - при монтиране на нови средства за дялово систематизиране същите да бъдат с отдалечено отчитане. През тази и през идната година изтичат гаранционните и експлоатационните периоди на хиляди средства за дялово систематизиране на топлинната сила ", написа проф. Ковачева.

Тя акцентира, че въпросното преоборудване с „ умни уреди " е обвързвано със обилни финансови разноски и изключителни организационни старания от тяхна страна, сигнализира, че са налице предпоставки за нарушение на съществени права на жителите - правото на информация, правото на самостоятелен избор и правото на качествена услуга.

Омбудсманът обобщава главните недоволства на жителите - потребителите получават наставления от топлинните счетоводители за ускорено слагане на новите устройства за отдалечено отчитане преди приключването на гаранционните и/или експлоатационните периоди на старите уреди. Хората са недоволни и от слагането на къси периоди за осъществяване на предписанията от топлинните счетоводители, което не им разрешава да потърсят и да намерят най-хубавите за тях предложения за уредите и за обвързваните с тях услуги.

Освен това жителите са затруднени в достъпа до информация за цени, гаранционни периоди, благоприятни условия за сервиз и друга значима потребителска информация за радиаторните разпределители и водомерите за топла вода с отдалечено отчитане. Недостатъчна е и информацията за промените на цените на услугата „ дялово систематизиране на топлинната сила " след преоборудването на жилищата с уреди с отдалечено отчитане на топлинната сила. Друг проблем е спорът сред ползите на ВиК операторите и топлинните счетоводители кой да достави и да инсталира водомерите за топла вода с отдалечено отчитане.

„ Поради слаба осведоменост по отношение на наредбата на член 140, алинея 8 от Закона за енергетиката, клиенти одобряват монтаж на водомери за топла вода с отдалечено отчитане от ВиК оператор и след това научават, че това е в нарушаване на законовия текст и топлинният счетоводител няма да одобри за годни показанията на тези водомери ", написа омбудсманът.

В допълнение показва, че в някои случаи при промяна на водомери за топла вода от топлинния счетоводител се забавя даването на информацията за новите уреди към съответния ВиК оператор.

Изтъква, че има и спорна процедура по отношение на даването на данни от топлинните счетоводители на ВиК операторите за отдалечено регистрираните данни за топла вода.

„ Добри са образците на подписани сред сдруженията съглашения за продан на данните без спомагателни заплащания от клиентите. В други случаи обаче, се слага изискване за спомагателни заплащания за тази услуга ", отбелязва проф. Диана Ковачева.

Затова тя е безапелационна, че е належащо навреме изменение и допълнение на Наредба № Е-РД-04-1/12.03.2020 година за топлоснабдяването (Наредба за топлоснабдяването) и Наредба № 4 от 14 септември 2004 година за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи (Наредба № 4).

Омбудсманът желае да бъде избран период, в който топлинните счетоводители би трябвало да дават на ВиК операторите данните на заменените водомери за топла вода и предлага този период да бъде 5 работни дни.

Настоява да бъде уредено сключването на съглашения за обмяна на информация сред топлинните счетоводители и ВиК операторите по отношение на показанията на водомерите за топла вода с отдалечено отчитане, като не се позволява обвързването им с финансови тежести за битовите клиенти.

Обръща внимание да се уеднакви срокът за осъществяване на инспекция на самостоятелните водомери, като показва, че според член 34а, алинея 5 от Наредба № 4 този период понастоящем е 3 месеца, а според член 52, алинея 7 от Наредба № Е-РД-04-1/12.03.2020 година за топлоснабдяването - 1 месец.

Настоява още предписанията за подмяна на радиаторните топлинни разпределители и на самостоятелните водомери за топла и студена вода да съдържат наложително информация за годността на настоящите уреди.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР