Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за
Коментари Харесай

Омбудсманът до КФН: Бонус-малус ощетява гражданите

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за финансов контрол (КФН) Бойко Атанасов с искане да се планува в допълнение време за разискване и вземане предвид с направените в хода на публичното разискване до 19 декември мнения, по отношение на концепцията за системата бонус-малус.

Наредбата за установяване на размера на застраховката " Гражданска отговорност " влиза в действие от 1 януари 2020 година, като се изключи няколко разпореждания, които ще се ползват от 1 януари 2021 година Омбудсманът показва, че за разискване и вероятно приемане на постъпилите оферти остават единствено 12 дни, от които 7 са неработни. В мнението си до КФН омбудсманът излага съображенията си за засягане на правата на жителите от по този начин оферти втори подред план, като счита, че се дава превес на ползите на застрахователите пред тези на притежателите и водачите на МПС.

В писмото си омбудсманът акцентира, че планът не планува ясно разграничаване сред притежателя и лидера на МПС при установяване размера на наградата. Оказва се, че притежателят на МПС дава отговор за нарушавания, осъществени от други лица, вписани като водачи в полицата на автомобила, като малус точките на другите водачи се отразяват върху размера на наградата му, без самият той да е позволил нарушаване, написа в мнението на публичния бранител. Освен това се оказва, че планът позволява да се натрупват голям брой наказания за едно и също нарушаване. Липсата на пропорция сред санкционирането и поощрението на собствениците/водачите на МПС не кореспондира с оповестените цели на плана.

В рамките на препоръчаната система нарастването за малус клас е доста внезапно и доближава до 400%. А в това време изрядните водачи не са подтиквани в задоволителна степен, е различен претекст, с който омбудсманът предлага да се премисли препоръчаната идея. Не е очакван и механизъм за възобновяване в къс период от застрахователя за връщане на надвнесена сума при открито погрешно пресмятане на наградата, е различен минус на плана, съгласно доцент Ковачева. От асоциацията на застрахователите в България към този момент оповестиха, че с въвеждането на системата " бонус-малус " 80% от водачите ще заплащат по-ниска застраховка " Гражданска отговорност ".

8,4 милиарда лв. имат застрахователите

8,4 милиарда лева ръководят застрахователните компании, работещи у нас в края на септември, регистрира Българска народна банка. Сумата е с 634,8 млн. повече на годишна база. Активите им също порастват - с 299,7 млн. лева, и към този момент са 2,428 милиарда лева Застрахователите не престават да държат по-голяма част от активите в левове - 39,9%, следват тези в евро - 34,1%, а в долари са единствено 3,8% от тях. Инвестициите им са разпределени поравно сред България и страни от Европейски Съюз - към 3,9 милиарда лева Вложените на открито пари порастват по-бързо - за година с 244 млн. лева против 175 млн. лева останали у нас. Собственият капитал на застрахователните сдружения е 2,4 милиарда лева и в съпоставяне със септември 2018 година се е нараснал с 304 млн. лева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР