Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи
Коментари Харесай

Омбудсманът се възмути от ареста на децата, драскали върху МОЧА

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков по отношение на осъществена инспекция във връзка с задържането на тримата десетокласници, писали върху Паметника на руската войска.

От пресофиса на омбудсмана означават, чр на 25 февруари тримата възпитаници - две момчета и едно момиче, на 15 и 16 години, са били арестувани поради надпис " Save Ukraine " върху постамента на паметника. По-късно същия ден две от децата били освободени, само че третото било арестувано за 24 часа, като по случая било формирано досъдебно произвеждане. То било освободено в 10.02 часа на идващия ден.

Ковачева декларира, че " когато става дума за деца, лишаването им от съществени права по време на полицейско задържане е безусловно неприемливо и че наложително следва да се обезпечава адвокатска отбрана на арестувания малолетен " .

При инспекцията на омбудсмана било установено също, че останалите две деца са разпитани като очевидци в наличието единствено на представител на детска педагогическа стая, а родителите им не били известени за престоя им в полицията и не им била обезпечена адвокатска отбрана.

Омбудсманът показва, че специфични правила за задържане на малолетни се отнасят еднообразно за полицейско, прокурорско и правосъдно задържане.
 Столична дирекция на вътрешните работи прави вътрешна инспекция за арестуваните младежи на МОЧА
Столична дирекция на вътрешните работи прави вътрешна инспекция за арестуваните младежи на МОЧА

Само един родител от арестуваните деца пристигнал в Столична дирекция на вътрешните работи

Според Ковачева задържане на малолетен е възможно единствено в изключителни случаи , като закона тази опция е планувана на последно място след няколко други по-леки ограничения, които не включват слагане на ограничавания в свободата.

Омбудсманът акцентира, че би трябвало да се имат поради и делата против България, заведени и извоювани пред Европейския съд по правата на индивида, отнасящи се до свободата на изложение, неоснователното наказание и санкция за изобразяване със спрей върху монумент (Хаджийски против България - тъжба 10783/17 и Генов и Сърбинска - тъжба 52358/15).

" Становището ми като омбудсман е, че характерът и тежестта на осъщественото от малолетния действие не подхожда с наложената му мярка - задържане в конструкция на Министерство на вътрешните работи за 24 часа ", написа Диана Ковачева.
 Вандали изрисуваха с графити чисто нов трен
Вандали изрисуваха с графити чисто нов трен

Предполага се, че това е станало по време на престоя ѝ в Пловдив

Тя акцентира, че от книгата за арестувани лица в 01 РУ-СДВР е видно, че момчето е настанено в помещение за задържане на малолетни лица в 17:45 часа. Дадена му е опция персонално да уведоми своята майка за задържането си. Младежът е осведомен със своите права посредством попълване на декларация за пълнолетни , в която е показал, че не желае адвокатска отбрана.

" Когато става дума за деца, лишаването им от съществени права, каквото е правото на отбрана, по време на полицейско задържане, е безусловно неприемливо. Като омбудсман, безапелационното ми мнение е, че наложително следва да се обезпечава адвокатска отбрана на арестувания малолетен и попълването на декларация за отвод от отбрана съществено нарушава неговите права. ", отбелязва Ковачева. Тя добавя: " Институцията на омбудсмана поредно отстоява позицията, че способените органи би трябвало да подхващат навременни дейности за синхронизиране на законодателната уредба с настоящите интернационалните стандарти, с цел да се подсигурява ефикасен достъп на децата до правосъдие и отношение, което е съобразено с тяхната възраст, развиване и потребности ".

Омбудсманът предлага категорично регламентиране на наложителна адвокатска отбрана при задържане на деца посредством допълнения и промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, Закона за митниците и Закона за ДАНС). По думите й сходна смяна ще обезпечи и привеждане на националното законодателство в сходство с Директивата за процесуалните гаранции за деца (2016/800 / ЕС).
 Почистиха над 4 000 кв. м графити в София от началото на годината
Почистиха над 4 000 кв. м графити в София от началото на годината

Тече почистването на графити от ул. " Цар Иван Асен II "

Общественият бранител упорства също при задържане на малолетни да бъде обезпечено прецизно използване на Закона за протекция на детето (чл. 2), както и при използване на Инструкция № 8121з-78 да не се позволява попълване на декларация за отвод от право на отбрана от страна на малолетно лице.

Тя акцентира, че според наредбите на настоящото законодателство за задържането на детето неотложно би трябвало да бъде известен неговият родител или аставник , както и шефът на образователното заведение, в което арестуваният е възпитаник, като главната цел на уведомяването на родителя или настойника е той да упълномощи юрист - бранител на детето, защото то не може да го упълномощи единствено.

" Бих желала да отбележа, че според член 2 от Закона за протекция на детето, " Дете " е всяко физическо лице до навършването на 18 години. Тези лица правят правни дейности със единодушието на своите родители или попечители (законни представители). Следователно малолетния не е могъл самичък да вземе осведомено решение за потребността си от адвокатска помощ, както и да прави правни дейности, свързани със своята отбрана или отвод от такава ", показва Ковачева.
 19-годишен отнесе солена санкция поради цинични графити на НДК
19-годишен отнесе солена санкция поради цинични графити на НДК

Наложена му е оптималната глоба от 5000 лева

Тя показва още, че декларацията, попълнена от десетокласника, визира единствено и само пълнолетните арестувани лица.

" Недопустимо е да се дава на малолетен попълването на същата. Не стана ясно и разпитът на арестуваното дете в наличието на кои лица са извършени ", написа Ковачева.

Омбудсманът акцентира също, че следва да се вземат поради и наредбите на правото на Европейски Съюз.

Диана Ковачева написа, че също така член 6 от Директивата за процесуалните гаранции за деца (2016/800 / ЕС) употребява език ( " децата би трябвало да се употребяват от адвокатска отбрана " ), който е друг от езика, регламентиращ другите права (например " право на личностна характерност " по член 7), и това не е инцидентно - адвокатската отбрана, в това число безплатната правна помощ във формата на правно посланичество на малолетните съгласно нея следва да се регламентира не като право, а като обвързване на способените органи да дават адвокатска отбрана, без значение дали малолетното лице е упражнило своето право да изиска такава.

" Следователно, като се вземат поради условията във връзка с обсега, за цялостното въвеждане на директивата, следва да се вкара уредба, регламентираща наложителна адвокатска отбрана по време на задържане по реда на член 72, алинея 1, т. 1 ЗМВР по сходство на тази, регламентирана в член 94 Наказателно-процесуален кодекс ", добавя публичният бранител.

Диана Ковачева показва, че Директивата (чл.20, т.1) изисква чиновниците в правоохранителните органи и в местата за задържане, които работят по каузи, свързани с деца, че би трябвало да минават профилирано образование на равнище, съобразено с контактите им с тях, по отношение на правата на децата, подобаващите техники за осъществяване на разпит, детската логика на психиката и общуването на език, приспособен за деца.
 Столична община с ограничения против графитите
Столична община с ограничения против графитите

Става въпрос за безразборното драскане

В тази връзка, омбудсманът изпраща резултатите от осъществената инспекция на министър Рашков и насочва следните рекомендации:
Оперативните служащи в местата за 24-часово задържане да уведомяват наложително и навреме родител или аставник, както и шефът на образователното заведение, в което арестуваният е възпитаник, а не тази опция да бъде давана на арестувания непълнолетен; Да бъде обезпечавана наложителна адвокатска отбрана на арестуваните малолетни лица, което да бъде категорично регламентирано в законодателството; При задържането на малолетно лице да се съблюдават прецизно наредбите на член 2 от Закона за протекция на детето; При използване на Инструкция № 8121з-78 да не се позволява попълване на декларация за отвод от право на отбрана от страна на малолетно лице; Да бъдат взети поради решенията на Европейския съд по правата на индивида, по две каузи, в които България е наказана за нарушаване на Европейската спогодба за правата на индивида, касаещи свободата на изложение, неоснователното наказание и санкция за изобразяване със спрей върху паметник; Служителите в РУП на Министерство на вътрешните работи, работещи с деца, да минават наложително образование, съобразено с контактите им с децата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР