Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила писма до председателите на Националния

...
Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила писма до председателите на Националния
Коментари Харесай

Омбудсманът сигнализира НСИ и парламента след множество сигнали за нередности в преброяването

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила писма до ръководителите на Националния статистически институт Сергей Цветарски и на Комисията по цифровизация, електронно ръководство и осведомителни технологии в 46-ото Народно заседание с ръководител Ивайло Мирчев, в които ги осведоми за десетките тъжби и сигнали, постъпили в институцията във връзка със системата за електронното броене. Оплакванията са поради метода, по който се реализира процесът, подозрения за застрашени права и основателни въпроси, свързани с другите аспекти от " Преброяване 2021 ", осведомят от кабинета на Ковачева.

Значителна част от жалбите са във връзка с електронното броене, което се оказва, че в действителност не е до дъно електронно, написа Диана Ковачева.

Тя показва, че при е-преброяването системата генерира неповторим преброителен код, с което обаче не завършва присъединяване на жителите, които са се преброили онлайн. В същата тази директива е разказано, че в случай че лицето в едно жилище към този момент е преброило по интернет посредством електронен въпросник, преброителят би трябвало да изиска кода, генериран от системата за електронно броене. Този код удостоверява, че лицата в съответното жилище са преброени и за тях не би трябвало да се попълнят преброителни карти от преброител.

На процедура това значи, че даже жителите да желаят да бъдат е-преброени, с цел да си спестят очакване и диалози с преброителя, което е обикновено в изискванията на пандемия, въпреки всичко ще би трябвало да осъществят контакт с него, с цел да му предадат кода си. По този метод се понижават отговорностите само на преброителя, само че не се облекчават жителите в осъществяване на задължението им да се преброят, написа Ковачева.

В жалбите си хората слагат въпроси и за реализиране на преброяването на българските жители, които отсъстват от страната в интервала, когато то се осъществя.

Оказва се, че е-преброяване не може да се реализира от IP адрес отвън страната, а е допустимо жителите по служебни или здравословни аргументи да са отвън България тъкмо в интервала на преброяването. Ако те не бъдат преброени от член на фамилията или семейството им, които са в страната, могат даже да бъдат санкционирани, акцентира доцент Ковачева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР