олуостров Ямал е в Северозападен Сибир, страната на вечните ледове.

...
олуостров Ямал е в Северозападен Сибир, страната на вечните ледове.
Коментари Харесай

Мистерията на кратерите в Сибир

олуостров Ямал е в Северозападен Сибир, страната на безконечните ледове. На локалния ненецки език „ ямал “ значи „ краят на земята “. Екип учени се насочва към Ямал, с цел да учи мистериозните кратери, които се появяват.

Легендите на локалното население настояват, че земята се отваря. За тях образуването на кратерите е мистично събитие. Принасят в жертви елени.

В региона има доста езера, релефът е преносим и езера непрестанно се появяват и изчезват.

Въпреки че Вера Хоротето, пазителка на ненетските обичаи, живее покрай цивилизацията, тя в никакъв случай няма да размени шатрата си за апартамент. Със личните си очи е видяла по какъв начин тук се образува езеро. Случило се при следващия набез на цивилизацията над тундрата. Тук почнало строителството на село Панаевск. На мястото не е имало езеро, а единствено лишеи. "Една нощ гърмеше и земята се обърна наопаки като чинийка. Дърветата бяха надолу, а корените им - нагоре. Това продължи три дни. На четвъртия ден имаше гърмежи. Езерото, преди вляво, се реалокира тук и цялата вода беше изчезнала от остарялото ", споделя тя.

Оказва се, че кратерите се образуват от експлоадирането на газ. След година - две тези кратери се трансформират в езера.

Гледайте за мистериозните кратери и живота в тундрата във кино лентата на Руптли горе
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР