Олимпийският отбор на Великобритания отрече твърденията, че използва нерегламентирано високотехнологични

Олимпийският отбор на Великобритания отрече твърденията, че използва нерегламентирано високотехнологични ...

Костюмите на британските състезатели в шейните разбуниха духовете в Пьонгчанг.Олимпийският отбор на Великобритания отрече твърденията, че използва нерегламентирано високотехнологични костюми в скелетона. Според един от британските участници в Пьонгчанг 2018 Джери Райс останалите нации се чувстват застрашени от силното британско представяне в тренировките и се опитват да им повлияят психически.

Екипировката на отбора на Великобритания в скелетона повдигна множество въпроси около предимството, което имат британците спрямо другите състезатели. "Хората могат да спекулират, колкото си искат и това не ме притеснява", каза Райс.

Състезанията в скелетона ще се проведат в четири манша на 15, 16 и 17 февруари. В последните три дни се състояха 12 официални тренировки - шест при мъжете и шест при жените, като в тях британците записаха пет първи места, две втори и две трети.

"Няма друга причина (за нашето представянето) освен фактът, че сме бързи, защото сме добри в пързалянето. Могат да ни сочат колкото пожелаят, но ние искаме да се концентрираме около изявите си", каза още Райс.

Той допълни, че британските състезатели няма от какво да се притесняват, след като организаторите са проверили и одобрили екипировката на отбора.

"Уверени сме, че цялата състезателна екипировка е покрила техническите и търговските изисквания във всеки спорт и дисциплина. Не коментираме специфични технически аспекти от екипировката преди състезание", заяви говорител на британския отбор.

Костюмите на британските състезатели в шейните разбуниха духовете в Пьонгчанг
© Reuters

Британците имат надежди за медали в скелетона и в двата пола. Дом Парсънс е сред главните претенденти за подиума при мъжете, а две британски имат реални шансове дори за златен медал - Лизи Ярнолд и Лаура Диас.

В началото на седмицата британския "Гардиън" публикува статия, в който се посочваше, че технологията на костюмите е същата като тази при екипировката на британските колоездачи от летните игри в Токио през 2008 г. Тогава Великобритания завърши с най-много отличия в колоезденето - осем златни, четири сребърни и два бронзови медала.

Read this article and then based off of what it says see if these suits seem legal? Cause #IDONT know? No aerodynamic elements whatsoever and uncoated... https://t.co/7P5MgHU3D9pic.twitter.com/HyWLGB3qM7
— Katie Uhlaender (@KatieU11) 14 февруари 2018 г.

Двукратната олимпийска шампионка в скелетона Кейти Улендър директно постави под съмнение дали британците действат според правилата - както сега в Пьонгчанг, така и във Ванкувър 2010 и Сочи 2014.

"И на предишните две олимпиади имаше въпроси, свързани с британците, като се почне от каската и костюма на Еми Уилямс във Ванкувър. Не съм учен. Просто знам, че опитах да си взема костюм от същото качество и ми казаха, че не е според правилата. Оказва се, че сега е. Това е като с каската на Еми през 2010 г. Според мен тя беше нелегална", каза Улендър.

Във Ванкувър имаше контестации срещи екипировката на Уилямс, но те не бяха уважени. "Ако има нещо, което поражда въпроси, е по-добра да попиташ. Това е част от играта. Предпочитам да го направя сега, отколкото по време на състезанието. Просто искам да сме сигурни, че всички сме на равни начала", каза Улендър.

Според нея британците няма да се осмелят да използват високотехнологични костюми по време на състезанието. "Правилата гласят, че всеки трябва да има достъп до еднаква екипировка като каски и скоростни костюми, които нямат аеродинамични елементи. В правилника ясно е казано, че не може да има аеродинамични елементи към костюма, така че не очакваме да видим бързите британски костюми в състезанията", допълни звездата на САЩ.

Част от конкурентите на британците определиха публикацията на "Гардиън" като стратегически ход, който да даде психологическо предимство. Изпълнителният директор на американската федерация по бобслей и скелетон Дарин Стийл заяви, че "моментът на публикуване на статията за костюмите беше перфектен и това е умен стратегически ход от страна на британския отбор".

Всичко, което трябва да знаете за:Пьонгчанг 2018 (156)

Източник: dnevnik.bg