Октомври ни изненада с поредната бизнес класация на Световната банка

...
Октомври ни изненада с поредната бизнес класация на Световната банка
Коментари Харесай

Инвеститорите наблягат на производството у нас

Октомври ни изненада с следващата бизнес ранглиста на Световната банка - Doing Business 2020, която смъкна България до 61-то място. Миналата година страната ни беше сложена на 59-а позиция. Новината не е доста приятна за нас, защото проучването прави оценка промените, които се вършат в 10 области на бизнес интензивността в 190 международни стопански системи за интервал от дванадесет месеца. Класацията прави оценка средата за бизнес, която пък е обвързвана с ниски равнища на беднотия, с усъвършенствана регулаторна успеваемост и стимулиране на предприемачеството, с изискванията за пораждане на започващи компании, с използване на нововъведенията, с достъпа до кредитиране, с привлечените вложения и други.

Разкриването на нови предприятия, използването на съвременни технолигии, откриване на работни места и като резултат повишение на износа са доста значими за икономическия напредък във всяка страна. Притеснителен обаче е фактът, че съседите ни на Балканите - Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, се обрисуват като места, където съгласно разбора на Световната банка се прави по-лесно бизнес. Въпреки че има знаци, че икономическата среда у нас се усъвършенства, към момента изоставаме и не сме задоволително конкурентоспособни - и като страна, и като компании.

Но все пак това към момента има вложители, които правят оценка бизнес средата в България като удобна и се вземат решение да стартират произвеждане или пък да разширят действителен подобен все още. Дузина компании през октомври дадоха началото на нови свои планове или пък оповестиха, че ще го създадат в идващите месеци, а също така те са в разнообразни браншове на стопанската система, демонстрира изследване на "БАНКЕРЪ ".

Една от тях е и българската компания

"Дискордиа ".

Плановете на вoдeщaтa ĸoмпaния в лoгиcтичния и тpaнcпopтния ceĸтop y нac са да усили автопарка си до 1130 камиона през идващите пет години. Тя възнамерява ще назначи и още 1800 души личен състав, като инвестицията в бизнеса й ще възлезе на 350 млн. лв.. Това заяви Христо Христов, президент, изпълнителен шеф и ръководител на борда на шефовете на компанията още при започване на 2019-а. През последните пет години приходите й се повишават непрекъснато, като в края на предходната година са на стойност към 125 млн. лв.. Печалбата й пък пораства до 6.36 млн. лв. при 4.48 млн. лв. за 2017-а.

Дейността на "Дискордиа " включва всички аспекти от превозваческа, спедиторска и логистична активност и всички останали, които включват или подкрепят превозването на артикули в интернационален мащаб. Компанията отбелязва растеж от над 40% средногодишно през последните пет години, като внедрява редица иновнации и най-съвременните технологии в превоза. А активите й към този момент са на стойност 55.09 млн. лв.. Планът на компанията за идващите три години включва нарастване на чиновниците с над 1000 души, вложения в компанията от над 200 млн. лв. и доходи в размер на 400 млн. лв.. А положителната вест е, че тя пораства освен у нас, само че в други страни - Румъния и Украйна, където има свои офиси.

Завод за автомобилни светлини в Индустриалната зона край Пловдив отвори

"Одело България " ЕООД.

Компанията, която се занимава с произвеждане на осветяване за автомобилната промишленост и е част от турския холдинг "Байрактарлар ". Инвестицията е на стойност 40 млн. евро, като се чака до 2023 година да бъдат наети близо 400 души. За смисъла на това влагане за страната ни приказва и това, че компанията получи документ за вложител клас "А " от Министерство на стопанската система.

А в поддръжка на дълготрайните си проекти у нас "Одело България " ЕООД неотдавна откри и Развоен център в София, където ще бъдат наети към 40 инженери, които ще работят по дизайна на предни и задни светлини за автомобилната промишленост. Локациите в Пловдив и София обслужват две взаимно свързани действия - дизайна и производството на автомобилни светлини.

Компанията майка има шест завода по света, като оборотът за предходната година е 383 млн. евро.

Немската "Бош ", водещ международен снабдител на технологии и услуги, откри своя

"Бош Инженеринг Център "

в София при започване на октомври. В него близо 200 софтуерни експерти създават новаторски технологии за автомобилната промишленост в области като системи за помощ на лидера, автоматизирано шофиране и електромобилност. "Нашата цел е да превърнем "Бош Инженеринг Център София " в световен хъб за софтуерни решения за производителите на коли ", съобщи Михай Болдижар, общоприет шеф на "Роберт Бош " ЕООД и представител на "Група Бош " в България. От позицията на водач и един от най-големите снабдители на автомобилни технологии в международен мащаб, имаме вяра, че създаването на програмен продукт за бъдещото развиване на сектора ще сложи България на международната карта като значима дестинация за автомобилния бизнес, означи Болдижар.

Тази инвестиция е част от динамичното развиване на софтуерния бизнес на "Бош " в България. "Работим в съдействие с инженерните центрове на компанията в Будапеща, Унгария, и в Клуж, Румъния, както и с водещи международни производители на коли. Като иновационен водач и топ снабдител в автомобилния инженеринг, Бош притегли в центъра експерти със сериозен опит в региона на софтуерното инженерство ", показа Константин Конов, ръководещ шеф на "Бош Инженерен Център София ".

Бизнесът на "Бош " в България бележи непрекъснат растеж. Само през предходната година консолидираните продажби на компанията у нас са скочили с 19% до 104 млн. евро. Добро показване има във всички бизнес браншове, като изключително мощно се развиват софтуерните нововъведения.

Две oт огромните компании дocтaвчици нa aвтoмoбилни чacти у нас oбeдинявaт бизнесите си. В договорката вземат участие чешката компания "Ауто Кели " А.С., част от американската LKQ Corporation, дъщерната й "Ауто Кели България " ЕООД и "Елит Кар “ ООД. "Ауто Кели ", която се занимава с импорт и търговия с аварийни елементи за коли, главно работи в Чешката република, само че посредством дъщерни сдружения и в Словакия и в България. Варненското "Елит Кар " ООД има разнороден предмет на активност, в това число и търговия с авточасти.

Чрез обединяването на дейностите на "Елит Кар " и "Ауто Кели България ", новата група ще разшири активността си по дистрибуция и разпространяване на артикули за поддръжка и ремонт на моторни транспортни средства. Планираната договорка ще разреши на тези компании да обслужват по-добре клиентите си, като им предлага по-висококачествени артикули на конкурентни цени. Обединението на опциите за достъп на "Ауто Кели " до дистрибуторската мрежа на LKQ Corporation с пазарното наличие и опита на "Елит Кар " на българския пазар ще даде опция на новата група да предлага качествени и съперници артикули на клиентите си в България.

Браншът за търговия с авточасти е прекомерно характерен като формат, защото участниците доставят и осъществят артикули за клиенти, които правят сервизно обслужване и поддържат придвижването на автомобилния парк и безвредното напредване на хората.

Пазарът на аварийни елементи в България (както на едро, по този начин и на дребно) е динамичен и много фрагментиран, без превес на избрана компания. От години на пазара участват към десетина компании, като никоя от тях не е съумяла да се наложи и да изземе пазарен дял от съперниците си. Планираната договорка ще усъвършенства пазарните позиции на участниците в договорката, само че без да е за сметка на останалите съперници, защото "Елит Кар " е позициониран в сегмента на качествените авточасти, а "Ауто Кели " оперира в сегмента ниско качество - ниска цена.

Случилото се не би трябвало да ни успокоява. Защото в последните месеци виждаме, че огромни вложители избраха да развият свои производства в Сърбия, Румъния, а и най-пресният случай със завода на Фолксваген е индикативен, че имаме още за наваксване по повод изискванията за бизнес. Това не трябва да ни изненадва, защото другите задгранични вложители ни го припомнят постоянно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР