Окръжният съд в Шумен призна за виновен 33-годишeн водач от

...
Окръжният съд в Шумен призна за виновен 33-годишeн водач от
Коментари Харесай

Условна присъда за водач, причинил смъртта на 85-годишна жена в Шуменско


Окръжният съд в Шумен призна за отговорен 33-годишeн лидер от Шумен в причиняването на гибел по несъобразителност и му наложи условно наказване от една година и четири месеца „ отнемане от независимост “ с тригодишен изпитателен период. С присъдата е постановено и „ отнемане от право да ръководи МПС “ за период от една година и четири месеца, съобщават от пресцентъра на правосъдната институция.

Случаят е от 9 ноември 2021 година Тогава в шуменското село Върбяк подсъдимият, управлявайки товарен микробус, при маневра на заден ход, нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и по несъобразителност е предизвикал гибелта на 85-годишна жителка на селото. Водачът е направил действието в изискванията на без значение съпричиняване от страна на потърпевшата и е направил всичко, зависещо от него за оказване на помощ, означават от пресцентъра на Окръжния съд в Шумен. 

Оттам прецизират, че наказването е наложено и при съблюдаване на наредбата на процесуалния закон, която задължава да се понижи с една трета наложеното наказване, когато подсъдимият признае обстоятелствата и събитията от обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тези обстоятелства.

Делото е завършило единствено в едно правосъдно съвещание. Присъдата може да се апелира и стачкува пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен период.

Още една тежка злополука, при която почина 22-годишната шуменка Светомира Станчева, се проверява към този момент от националното разследване. Младата жена почина при тежко пътно произшествие във вечерните часове на 28 септември 2022 година на кръгово кръстовище на бул. „ Симеон Велики “ в града. Апелативният съд във Варна удостовери определението на Окръжния съд в Шумен, с което под домакински арест бе подложен 18-годишният лидер Жечко Кюркчиев, провокирал злополуката, довела до гибелта на 22-годишното момиче и до телесна щета на друга жена. С разпореждане на прокурор от Софийската градска прокуратура мярката за неотклонение на Кюркчиев от " домакински арест " бе променена в " парична гаранция " в размер на 25 хиляди лева Прокуратурата е почнала следствие и по случая със самозапалилия се автомобил, който Кюркчиев е карал и е бил оставен на паркинг на Министерство на вътрешните работи.

Според експертното мнение на Европейския център за транспортни политики кръговото кръстовище в Шумен, където почина дамата, не дава отговор на нормите. „ В обсъжданото кръгово вътрешният диаметър е 10 метра, или шест метра по-малък от нормативно изискуемия, “ споделят специалистите. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР