Окръжният съд в Пазарджик постанови условно предсрочно освобождаване от затвора

...
Окръжният съд в Пазарджик постанови условно предсрочно освобождаване от затвора
Коментари Харесай

Съдът пусна предсрочно от затвора Иван Евстатиев

Окръжният съд в Пазарджик постанови условно предварително освобождение от пандиза на Иван Евстатиев, заяви адвокатката му Ташкена Колчева.

Решението на магистратите е от тази заран, откакто и прокуратурата, и управата на пандиза в Пазарджик са изразили единодушие.

По думите на Колчева, остатъкът от 4-годишната присъда на някогашния кмет на Пазарджик и Стрелча от 1 година, 2 месеца и 2 дни, няма да бъде излежан в пандиза.

„ Той е сменен с пробационна мярка – един път месечно среща с пробационен чиновник. В момента здравословното положение на Иван Евстатиев е положително. След приключването на 7-дневния период, в който прокуратурата има право да апелира решението на съда, подзащитният ми ще бъде освободен от пандиза “, изясни адвокатката.

59-годишният Иван Евстатиев изтърпяваше наказването си в общежитие към пандиза в Пазарджик. Той бе приет за отговорен от две правосъдни инстанции за това, че на 15 януари 2016 година е изнасилил 16-годишната Ирена Белухова от Стрелча, като я е привел в безпомощно положение. Второто обвиняване е за това, че е опил с алкохолна напитка момичето, което не е навършило 18-годишна възраст.

На 2 май м.г. Пловдивският областен съд призна Евстатиев за отговорен и го осъди на 6 години затвор и 10 000 лв. обезщетение на фамилията на момичето.

Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча обаче апелира и в края на декември м.г. Окръжният съд в Пазарджик понижи присъдата му от 6 на 4 години затвор.

Тъй като окръжните магистрати се произнесоха с решение по делото и нямаше произнесена нова присъда, по закон Иван Евстатиев нямаше право да апелира пред Върховния касационен съд.

Така в края на февруари т.г. той бе наведен в общежитието към пандиза в Пазарджик.

Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча обаче е безапелационен, че ще заведе дело против България в Страсбург. До последно Евстатиев не се призна за отговорен, като и твърдеше, че половият акт с 16-годишната Ирена е бил непринуден.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР