Окръжният съд в Кюстендил уважи по-голямата част от исканията за

...
Окръжният съд в Кюстендил уважи по-голямата част от исканията за
Коментари Харесай

Съдът одобри отнемане на имуществото на Братя Галеви за 2,5 млн. лева

Окръжният съд в Кюстендил почете по-голямата част от настояванията за лишаване в интерес на страната на нелегално добито от избягалите в чужбина предприемачи Пламен Галев и Ангел Христов и техните съпруги имущество, по делото, което Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) води против тях. Искът против по този начин наречените Братя Галеви е на обща стойност 4 250 189 лв., а съдът утвърди част от него - в размер на 2 474 582 лв..

Придобитото в проверявания интервал имущество от Галев и Христов, които имат влезнала в действие присъда, е на забележителна стойност по смисъла на закона - над 60 000 лева, а разликата сред доходи и разноски на двамата и фамилиите им е негативна и възлиза на 10 138,42 минимални работни заплати за фамилията на единия, и за 4 876, 67 на другия, оповестиха от съда. Това значи, че разноските са превишавали приходите с тези суми, от което се обосновава изводът, че ответниците не са имали задоволително средства за придобиване на недвижимите движимости, МПС, дружествени дялове в търговски сдружения и парични влогове, се споделя в решението на съда.

Според правосъдния състав липсва легален източник на средствата за придобиване на това имущество. По този метод съдът смята, че е открита още една причина за желаната гражданска конфискация - имуществото да е добито в границите на проверявания интервал, да е на забележителна стойност, за което не е открит легален източник на вложените в придобиването му средства.

Магистратите са приели, че въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно съмнение за съществуването на косвена връзка сред незаконната активност на Братя Галеви и добитото от тях имущество. Двамата са наказани за тежки умишлени закононарушения - първият като началник, а вторият като участник в проведена незаконна група, която е била въоръжена и е била основана за да прави закононарушения - изнудване, за имотна полза.

" Очевидно е, че се отнася се за тежки умишлени закононарушения, които са користни по своя темперамент и с които се генерират обилни парични приходи. Тези приходи са били прикривани с реализирането на разпоредителни покупко-продажби на сдружения, регистрирани в офшорни зони ", написа още в претекстовете си ръководителя на правосъдния състав - арбитър Татяна Костадинова.

Съдът лишава в интерес на страната парцелите, дружно с посочените в тях здания, в село Ресилово, община Сапарева баня, благосъстоятелност на предприемачите и техните съпруги

По отношение на настояванията за лишаване в интерес на страната на суми от банкови сметки , съдът е отхвърлил настояванията в по-голямата им част, като е приел, че не са били налични в тях, все още на внасяне на стимулираното искане от Комисията.

Отхвърлено е и настояването за лишаване на оръжията , благосъстоятелност на Братя Галеви, тъй като те са били отчуждени все още на внасяне на стимулираното искане от Комисията. Съдът обаче е почел настояванията за лишаване в интерес на страната на тяхната левова равноценност.

По отношение на настояванията за лишаване в интерес на страната от Пламен Галев и брачната половинка му и от Ангел Христов и брачната половинка му на суми от продажба на леки коли, настояването ще бъде почетено за сумите, които са посочени в стимулираното искане.

Решението предстои на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен период от връчване на дубликат на страните.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР