Окръжният съд в Добрич освободи от ареста издирвания от САЩ

...
Окръжният съд в Добрич освободи от ареста издирвания от САЩ
Коментари Харесай

Съдът освободи от ареста търсения от САЩ Желяз Андреев


Окръжният съд в Добрич освободи от ареста търсения от Съединени американски щати 29-годишен българин Желяз Андреев и му наложи най-леката мярка за неотклонение " подписка " за период от 60 дни. Съдът стимулира решението си с това, че има дребен риск обвиненият за машинация към американската страна и нарушение на ембаргото със Сирия да се укрие. Желяз Андреев е на непрекъснат трудов контракт, не е осъждан и се е явил незабавно в полицията, откакто е бил свикан.

На излизане от правосъдната зала пред публицисти Андреев сподели само, че е задоволен от решението на съда.

По-рано пред съда българската прокуратура сподели, че поддържа пред съда настояването си за 60-дневен арест за Желяз Андреев. Позицията на държавното обвиняване е, че настояването на американските управляващи за екстрадиция е аргументирано. Престъпленията, за които прокуратурата във Флорида желае екстрадицията на Андреев, са закононарушения и съгласно българския Наказателен кодекс.

Българинът е издирван от Съединени американски щати по отношение на водено следствие от управляващите във Флорида против 11 души по обвинявания, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Общо петима от тях за българи – Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев, са българи. Засега е поискана екстрадицията единствено на 29-годишния Андреев.

Според отбраната на Андреев, няма учредения за задържането му под стража, тъй като той не се е укривал. След като българската полиция го е потърсила, той се е явил още на идващия ден, обясниха юристите.

Протести в поддръжка на Желяз

Междувременно над 2600 души са отбелязали във Facebook, че имат интерес към проведения в четвъртък митинг в София в поддръжка на Желяз Андреев, който е в екстрадиционна процедура по искане на прокуратурата в Маями, Флорида по повдигнато обвиняване за присъединяване в скрит план за нарушение на ембаргото на Сирия.

Демонстрацията е планувана пред Съдебната палата в столицата. Паралелна актция ще има и пред Съдебната палата на Добрич, където в сряда пък се взема решение за непрекъснатия арест на младия мъж.

Трети митинг ще има пред българското посолство в Лондон.

" Приятели, на 12.04., четвъртък, от 18:00 часа ще се съберем пред Съдебната палата в София, с цел да попречим на това един почтен човек да бъде екстрадиран в Съединени американски щати по неуместни обвинявания единствено тъй като си е изпълнявал работните отговорности ", пишат уредниците на митинга в София.

Историята с Желяз Андреев

На 7 април Желяз Андреев бе арестуван от полицията в Добрич поради настояването за екстрадиция.

От май 2013 година до април 2016 година Желяз Андреев е бил чиновник в отдел " Продажби " в българския офис на американската компания AW Tronics. Той е осъществявал продажби на авиационни елементи на самолетни компании, измежду които и на сирийската самолетна компания Syrian Air.

Защитата на Андреев твърди, че той не е подозирал, че тези покупко-продажби са в нарушаване на ембаргото, наложено от Съединени американски щати на Сирия. Българинът е бил назначен на трудов контракт по българското трудово законодателство с компания, записана в България с централен офис в Съединени американски щати. Той в никакъв случай не е уведомяван, че работи по непознато законодателство. Не е минавал и инструктаж за стоките с допустима двойна приложимост.

Желяз Андреев не е подбирал самичък и клиентите, които е обслужвал от позицията си на " Продавач Интернет Търговия ", което е най-ниското равнище в йерархията на отдел " Продажби " на компанията. Американската компания не среща чиновниците си със спецификите на тези клиенти или съществуващите регулации на Съединени американски щати с страните, в които са основани тези компании, настояват околните на задържания българин, представени от уеб страницата " Добрич онлайн ".

Сирийските авиолинии са една от фирмите в портфолиото на Желяз. В рамките на няколко месеца той реализира няколко покупко-продажби с този клиент, като множеството от тях са по време на 6-месечния му изпитателен период, описват околните.

Сега американските управляващи търсят Желяз Андреев за седем покупко-продажби със сирийската самолетна компания, подписани от неговия шеф през 2013 година и 2014 година Той е напуснал AW Tronics през април 2016 година и става чиновник на " Луфтханза Техник " в София. На 16 март т. година е освободен от работа в " Луфтханза ", защото името му попада " черния лист " на Търговския департамент на Съединени американски щати.

Американската прокуратура твърди, че компанията е подавала неистинна информация на федерални организации за да прикрие покупко-продажбите със Syrian Air, а тримата шефове са " насърчавали чиновниците си, които умишлено са продавали неразрешени артикули на сирийските авиолинии ". Те от своя страна са съучастници на режима на президента Башар Асад, считат обвинителите зад Океана.

Договорът със Съединени американски щати е от 2008 година

Пред бТВ омбудсманът Мая Манолова подсети, че договорът за правна помощ на България със Съединени американски щати е утвърден през 2008 година и е влезнал в действие от 2009 година По него страните се е задължила да предава търсени от американските управляващи лица, които са упрекнати за осъществени закононарушения.

Правосъдният министър Цецка Цачева прикани пред БНР да не се избързва с мненията.

" На този стадий съответните обстоятелства по случая би трябвало да са предоставени напълно на прокуратурата и българският съд ще е този, който ще ги реши за сходството им и по отношение на контракта за екстрадиция сред България и Съединени американски щати. Не би трябвало да предпоставяме нещата. Просто да изчакаме хода на процедурата – такава, каквато е написана в нашето законодателство – и когато имаме повече обстоятелства, тогава да разясняваме. Мисля, че е в доста ранна фаза този случай ", прикани Цачева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР