Окръжна прокуратура – Търговище ръководи действия по изясняване на детайли

...
Окръжна прокуратура – Търговище ръководи действия по изясняване на детайли
Коментари Харесай

Рашков: Самолетът нарушител е кацнал на частен плац между Търговище и Шумен

Окръжна прокуратура – Търговище управлява дейности по изясняване на елементи по случай с открит двуместен аероплан, зарязан на остаряло летище, намиращо се в село Буховци.



Образуваното досъдебно произвеждане е по член 341б от Наказателен кодекс – „ който нелегално завладее въздухоплавателно средство, намиращо се на земята или в полет, или транспортен съд, намиращ се в морските пространства или във вътрешните водни пътища на Република България или в намерено море, или на неподвижна платформа, ситуирана върху континенталния шелф, или откри надзор върху такива средства, се санкционира с отнемане от независимост до 10 години “.

Предстои осъществяването на оглед, както и събиране на данни по отношение на придвижването на летателното средство по интернационална линия.

Самолетът е открит през днешния ден при обход на вероятни места за кацане в област Търговище във връзка със случай, оповестен от Министерство на защитата на Р България, при който на 8 юни 2022 година дребен аероплан е навлязъл във въздушното пространство на страната ни.



Според наличните досега данни машината е изхвърчала от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без утвърден летателен проект.

Работата по изясняване на всички елементи към случилото се продължава и все още под управлението и надзора на Окръжната прокуратура в регионалния град.

Ето какво изясни министърът на вътрешните работи Бойко Рашков:

" Министърът го има на фотография от нощес. Снощи късно този аероплан е навлязъл във въздушното пространство на България. Заредил е във Видинско, след това ние считаме, че е кацнал близо или сред Търговище и Шумен. На частен плац. И когато нашите чиновници, на Министерство на вътрешните работи - наблягам това, защото нощес ние разпоредихме да се извърши инспекция на всички летища и на всички места, където може да кацне такъм дребен летателен съд, да се извърши инспекция с оглед откриването на този аероплан. И той беше открит късно нощес. Включително тук с едно платнище, моторът е бил още топъл. Ние нощес нямахме данни за самолета, с цел да можем да кажем: " Да, това е той ". Но към този момент през днешния ден е разпознат. Идентифициран е. Сега ще кажа това, което е ясно. Излетял е от Литва, минал е през Полша, кацнал е в Словакия, траял през Унгария, след това е минал и е кацнал в нашата страна. Каква е задачата, какво е станало, кои са тези и други неща - въпрос на следствие. Когато установим, естествено, че ще ви осведомяваме. Иначе имаме данни за самото летателно средство. Старичко е. От преди 40 години, не повече - 60 години би трябвало да е - произвеждане. Но щом лети, значи има летателни часове ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР