Окръжна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда

...
Окръжна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда
Коментари Харесай

Съдят двама монтанчани за незаконно получаване на евросубсидии

Окръжна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против И.Т. и Г.Л. за осъществено от тях закононарушение по член 248а, алинея 5, вр. алинея 3, вр. алинея 2, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс – даване на погрешни сведения, вследствие на което са получени средства от фондове, финансирани от Европейския съюз.
Обвиняемият Г.Л. развивал активност като аграрни производител, имал регистрирани голям брой компании. Предприемачът подал заявление за присъединяване в съглашение за прилагане на аграрни масиви за землището в с. Чемиш, област Монтана, според Закона за собствеността и използването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Не бил позволен до него, защото не отговарял на условията – представляваните и ръководени от него сдружения имали неизплатени отговорности към общинския аграрен фонд и били свързани лица по смисъла на Търговския закон.
С оглед това събитие Г.Л. се свързал с И.Т., с който договорил скица за деяние. Те оформили контракти за пренаемане на земеделска земя в землището на с. Чемиш за краткотрайно и възмездно прилагане сред няколко сдружения. Пренаемодател по тях бил Г.Л., а пренаемател - обвиненият И.Т.
В хода на следствието на случая е било открито, че шеф и представляващ на две от тях - „ Д.С. 2007 “ ЕООД и „ М.Х. “ ЕООД, е Д.Ц., който в никакъв случай не се е занимавал със земеделие, нито е упълномощавал който и да било с такива права. В реалност обвинените Т. и Л. съумели да се снабдят с документи на неговите компании, с цел да вземат участие в процедурата по систематизиране на масивите за прилагане.
На 31.07.2017 година, след надлежна регистрация на въпросните контракти, обвиненият И.Т. подал първични заявки от името на сдруженията „ Д.С. 2007 “ ЕООД и „ М.Х. “ ЕООД. Действителният им притежател въобще не знаел за това. След пускане на административната процедура, на един от стадиите й, обвинените Л. и Т. се явили в Общинската работа по земеделие, с цел да извършат корекция в подадените документи. Под претекст за „ сбъркан БУЛСТАТ на сдруженията “, били вписани други номера на ЕИК. Впоследствие е било открито, че те са на новорегистрирани сдружения със сходни наименования - „ Д.С. 2017 “ ЕООД и „ М.Х. 2 “ ЕООД, които към датата на подаване на заявките не били правни субекти и нямали съображение за присъединяване в процедурата по ЗСПЗЗ.
Действайки по този метод, обвинените се сдобили с правно съображение за прилагане на земеделските земи, а след това се стигнало до действително приемане на средства от фондовете на Европейския съюз. Видно от заключението на направената съдебно-икономическа експертиза, на сдруженията „ Д.С. 2017 “ ЕООД и „ М.Х. 2 “ ЕООД, представлявани от обвинения Т., са изплатени суми по няколко схеми. Сред тях са Схема за единно заплащане на повърхност, Схема за заплащане за селскостопански практики, които са удобни за климата и околната среда, Схема за обвързано подкрепяне за протеинови култури и Схема за мярка 12 по Натура 2000. Общият размер на получените по този метод средства възлиза на 46 098.20 лв..
Предстои наказателното произвеждане против обвинените да продължи в съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР