Окръжна прокуратура – София привлече като обвиняеми 6 длъжностни лица

...
Окръжна прокуратура – София привлече като обвиняеми 6 длъжностни лица
Коментари Харесай

Обвиниха 6 длъжностни лица от АПИ за инцидента в тунел „Ечемишка“, при който загина жена

Окръжна прокуратура – София притегли като обвинени 6 длъжностни лица от Агенция „ Пътна инфраструктура “ /АПИ/ за това, че при изискванията на без значение съпричиняване са нарушили разпоредбите за употреба на пътно оборудване и по несъобразителност са предизвикали на гибелта на Е. Михайлова, при случая на 05.02.2017 година в тунел „ Ечемишка “, оповестиха от прокуратурата.

Длъжностните лица, чиято наказателна отговорност е ангажирана са: Л. Лазаров, в качеството му на Председател на Управителния съвет на АПИ и чиновник по транспорта; И. Захариева, в качеството й на член на Управителния съвет на АПИ и чиновник по транспорта; Д. Атанасов, в качеството му на член на Управителния съвет и Председател на УС на АПИ и чиновник по транспорта; Г. Златев – шеф на дирекция „ Поддържане на пътната инфраструктура “ в АПИ и чиновник по транспорта; Н. Сачанска – шеф отдел „ Основен ремонт и поддържане “ в дирекция „ Поддържане на пътната инфраструктура “ в АПИ и чиновник по превоза и Г. Фучеджиев – старши специалист в отдел „ Основен ремонт “ на дирекция „ Поддържане на пътната инфраструктура “ в АПИ и чиновник по превоза.

Разследването е открило следната фактическа конюнктура: На 05.02.2017 година към 12.00 часа, в лявата транспортна тръба на тунел „ Ечемишка “, намиращ се в региона на 40- ти и 41 –ви километър на автомагистрала „ Хемус “, е навлязъл лек автомобил м. „ Ауди “, ръководен от св. Н. Николов, а на предна дясна седалка се е возела Е. Михайлова – сестра на лидера на автомобила. Установено е, че автомобилът се е движил със скорост към 50 км/час, която е оптимално позволена.

В този интервал от време в тази транспортна тръба е проведено краткотрайно в двете посоки придвижване, защото дясната транспортна тръба на тунел „ Ечемишка “ е била в ремонт. Когато автомобилът м. „ Ауди “ се е намирал на разстояние към 395 – 396 м от началото на тунела в посока гр. Ботевград – гр. София, настава разрушение на дясната надлъжна железна структура, върху която са окачени осветителните тела в тунела.

То започва с разрушение на връзката сред две прилежащи надлъжни греди. Надлъжната „ П “-образна греда, ситуирана директно зад разрушената връзка, дружно с инсталираните върху нея осветителни тела падат върху пътната настилка. Последвало е отчасти разрушение на двете прилежащо ситуирани връзки, при което две „ П “- образни греди, дружно с инсталираните върху тях осветителни тела, увлечени от първата греда, също са паднали. Една от гредите е попаднала върху покрива на автомобила. Поради напречно транслационно пренасяне, в посока противоположна на посоката на придвижване на автомобила, гредата е пробила дясната част на панорамното стъкло, проникнала е в автомобила и се е забила в тялото на Е. Михайлова. Водачът на МПС не е имал каквато и да е опция да избегне произшествието – открито е, че рисковата зона на автомобила в съответния случай е била в размер на 36-37 м., а когато разрушаването е почнало, той се е намирал на 13 м. от мястото на удара с падналата греда.

От този удар потърпевшата е получила съчетана тежка гръдна и коремна контузия, с тежки увреждания на черния дроб, несъвместими с живота и остра кръвозагуба, довели до травматичен потрес. Смъртта е настъпила в къс времеви период след случая и поради тежестта на уврежданията е била неизбежна. В хода на следствието на Окръжна прокуратура – София е открито, че стоманената структура за окачване на осветителните тела е инсталирана през 1984 година и е пусната в употреба при започване на 1985 година В интервала от стартирането в употреба, до случая на 05.02.2017 година са били осъществявани редица огледи – през 1999 година, през 2004 година, през 2008 година, през 2012 година, през 2015 година и през 2016 г.

При всички огледи, специалистите са давали рекомендации за възобновяване на антикорозионната отбрана, само че това нито един път не е било изпълнено. Техническата експертиза е показала, че от 1996 година стоманената структура на оборудването е развалена и следва да се възобнови, защото е подложена на дейна разяждане в извънредно неподходяща среда /постоянна влага, нездравословни газове, прахуляк и др./. От направения оглед на стоманената структура е открито, че корозията на детайлите е неравномерна с присъщите признаци на язвена /петниста/ разяждане, т.е. навлизане на огромна дълбочина в тесни зони, над 50%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР