Окръжен съд - Монтана взе решение да предаде на властите

...
Окръжен съд - Монтана взе решение да предаде на властите
Коментари Харесай

Eкстрадират ломчанин, издирван в Испания за трафик на наркотици за близо 1.5 млн. евро

Окръжен съд - Монтана взе решение да съобщи на управляващите в Кралство Испания 67-годишния български жител Б. И. П. от Лом, разгласен за интернационално търсене с европейска заповед за арест, заяви " Булнюз ".

Делото против Б. И. П. е формирано по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), след заповед издадена на 21.12.2020 година от Наказателния отдел на Национален съд – Мадрид.

Според заповедта, в края на април 2011 година, Б. И. П. е бил хванат на Автомагистрала 7 /Аликанте – Барселона/, в автомобил с 876.6 кг хашиш на стойност 1 405 440 евро. След 45 дни арест и платена гаранция от 10 000 евро, Б. И. П. е бил освободен и останал в Испания до края на 2020 година, когато се прибрал в България.

На 30 декември 2020 година Б. И. П. е арестуван от чиновници на Министерство на вътрешните работи в Лом, а ден по-късно Окръжен съд – Монтана му постанова мярка за неотклонение „ Домашен арест “, за застраховане на разглеждането на Европейската заповед за арест.

В правосъдно съвещание на 13.01.2021 година, Б. И. П. изяви пред Окръжен съд непринудено единодушие да бъде предаден на испанските управляващи за осъществяване на наказателно гонене против него.
След като реши събраните по делото доказателства, съдът разгласи, че са налице всички условия на закона и Рамково съглашение на Съвета на Европа за предаването на желаното лице на Кралство Испания.

Деянието, за което Б. И. П. се търси, се санкционира в Испания с до 7 година затвор и е закононарушение и по българските закони. Затова Окръжен съд реши да съобщи Б. И. П. на управляващите в Кралство Испания за осъществяване на наказателно гонене против него за трафик на опиати.

Предаването ще се извърши при изискване, че след чуването му в Испания, Б. И. П. ще бъде върнат в България за изтърпяване на наложено му наказване „ Лишаване от независимост “ или мярка, изискваща задържане.

Съдът взе на Б. И. П. мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ до предаването му на Кралство Испания.
Решението на съда е дефинитивно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР