Окръжен съд – Кюстендил даде ход на разпоредителното заседание по

...
Окръжен съд – Кюстендил даде ход на разпоредителното заседание по
Коментари Харесай

Съдят съпругата на самоубилият се шеф на „Дупнишка популярна каса“

Окръжен съд – Кюстендил даде ход на разпоредителното съвещание по НОХД 6/ 2021 година, известно като делото „ Дупнишка известна каса “, на първата му дата- 19 април. Разпоредителното съвещание продължава на идващите две авансово оповестени дати – 20 и 21 април, за които дати и час страните по делото са осведомени посредством получените призовки.

Срещу подсъдимата Ивона Близнакова са повдигнатите и предявени обвинявания от прокуратурата за следните закононарушения:

По член 252, ал.2 (причинени другиму обилни вреди), вр. с алинея 1 (извършвал по занимание банкови сделки), вр. с чл.20, ал.2 вр. с ал.1, вр. чл.26, ал.1 от Наказателен кодекс, за което са планувани санкции: отнемане от независимост от 5 до 10 години и Глоба от 5 000 лева, до 10 000 лева, както и конфискация на част или на цялото имущество на дееца;

По чл.253, ал.5 (имуществото е в изключително огромни размери и казусът е изключително тежък) вр. с ал.4, вр. с ал.3, т.1 и т. 2 - т.нар, „ изпиране на пари ", за което са планувани санкции: отнемане от независимост от 5 до 15 години, Глоба от 10 000 лева до 30 000 лева и отнемане от права по чл.37, алинея 1 т.6 и т.7 от НК;

По чл.255, ал.3 ( данъчни отговорности в изключително огромни размери) вр. с алинея 1 (избегнал определяне и заплащане на дан. задължения), т.2 (потвърдил неистина) вр. с чл.26, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 вр. с ал.1 от Наказателен кодекс -т.нар. „ отбягване определяне или заплащане на данъчни отговорности ", за което са планувани санкции отнемане от независимост от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.

Пострадалите, съгласно обвинителния акт, от първото закононарушение са 222 души. Те са призовани по 74 лица за всяка от трите дати.

Припомняме, че през септември 2019 година, 61-годишният притежател на скандалната " Дупнишка известна каса ", дупничанинът Георги Близнаков се хвърли от високите етажи на блок в ж. к " Запад " в Благоевград и умря. Той и жена му бяха Ивона подсъдими по три обвинявания, повдигнати им от окръжната прокуратура в Пловдив.

Двамата станаха известни със своята кредитно-спестовна кооперация, с която правиха разнообразни банкови действия, с които са се облагодетелствали с над 5 млн. лева В продължение на пет години – от 15 януари 2010 до 20 януари 2015г. в Дупница, са направили непозволени 10 парични покупко-продажби. Близнаков сключвал контракт за заем сред кооперацията и жена си. Той дал финансовите средства, за които знаел, че са добити от незаконна активност, за строителството на жилищна постройка в Сапарева баня и на къща за посетители – хотел в същия град.

Третото обвиняване против съпрузите беше за укриване на налози.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР