Окръжен съд – Варна определели мярка за неотклонение задържане под

...
Окръжен съд – Варна определели мярка за неотклонение задържане под
Коментари Харесай

17-годишен остава в ареста по обвинение в разпространение на наркотици

Окръжен съд – Варна определели мярка за неотклонение „ задържане под стража “ на 17-годишно момче, привлечено като обвинен за държане за разпространяване на високорискови наркотични субстанции. 
Спрямо малолетни, законът планува установяване на най- тежката мярка за неотклонение - „ задържане под стража “ в изключителни случаи. 
Тийнейджърът е арестуван преди два дни. Според обвиняването, на 8 август 2023 година били претърсени жилището, където младежът живеел и избеното помещение към него. От там били открити и конфискувани четири типа опиати – над 200 грама марихуана, 119 грама хапчета екстази, 9 грама кокаин, както и известно количество амфетамин. Открити били и електронни везни.
От 2018 година, когато е бил тринайсет годишен, досега младежът е бил арестуван четири път, поради държане на наркотични субстанции. Последният път е бил през ноември предходната година. Тогава е бил притеглен като обвинен и му е било наложено административно наказване. 
Тъй като майката на 17-годишното момче живее в чужбина, грижите за него са поверени на баба му. 
За осъщественото закононарушение, Наказателен кодекс планува редуцирано наказване за малолетни до 3 години „ отнемане от независимост “. 
Запознавайки се с събраните материали по наказателното произвеждане и мненията на страните, Варненският областен съд реши налице ли са законовите условия за установяване на мярка на неотклонение „ задържане под стража “. Според правосъдният състав, от свидетелските показания и останалите писмени доказателства, би могло да се направи обосновано съмнение за съпричастност на 17-годишния юноша към авторството на действието. Не беше споделено от съда опасението на прокуратурата, че съществува действителна заплаха момчето да се укрие, защото има родител, който живее в чужбина. То е финансово подвластно, излизането му зад граница е обвързвано с компликации, а и съществува опция за процесуална възбрана за овакантяване на страната. За съда, обаче е налице действителна заплаха лицето за извърши закононарушение. Този извод се поддържа от спецификата на действието и личността на причинителя, които демонстрират, че той се движи в среда, оставането му в която прави неговата по-нататъшната незаконна активност неизбежна. Съдебният състав стимулира изключителността на случая със спецификата на действието, количествата и типа на наркотичните субстанции, незаконните привички на обвинения и обстоятелството, че макар младата си възраст към този момент има наложено наказване за същото закононарушение. Поради изложените съображения, съдът реши, че единствената подобаваща мярка за неотклонение, която може да дефинира на 17-годишния юноша е най- тежката – „ задържане под стража “. 

Определението предстои на обжалване. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР