Окончателното решение на КЕВР за цената на газа ще бъде

...
Окончателното решение на КЕВР за цената на газа ще бъде
Коментари Харесай

Природният газ ще поскъпне рекордно от 1 октомври

Окончателното решение на КЕВР за цената на газа ще бъде взето на 30 септември

© Анелия Николова Още по тематиката
Ток на блокчейн платформа

Енергетика 4.0
14 сеп 2018
Ахмед Доган купи Топлоелектрическа централа " Варна "

Децата на някогашния транспортен министър Данаил Папазов резервират 30%, а самият той остава изпълнителен шеф
13 сеп 2018
" Булгаргаз " изиска с 14% по-висока цена на природния газ

Ако на 30 септември КЕВР одобри повишаване с над 5%, ще има и актуализация на цените на парното
11 сеп 2018
Русия демонстрира мускули с най-големите военни учения от десетилетия насам

Според НАТО съветската показност е подготовка за " огромен спор "
11 сеп 2018
Дузина претенденти да управляват градежа на газовата връзка с Гърция

Поръчката за инженер-консултант за близо 8.5 млн. евро се забави близо година поради тъжби на съмнителни компании
11 сеп 2018
" Газпром " стартира построяването на газопровода " Северен поток 2 " в немски води

Противоречивият план продължава да всява неразбирателства сред Германия, Русия, Европейски Съюз и Съединени американски щати
2 сеп 2018 Работната група към Комисията за енергийно и водно контролиране предлага природния газ да нарастне с 13.89% от 1 октомври. За разлика от досегашната процедура този път анализите на специалистите са удостоверили настояването на " Булгаргаз " за увеличение на цената, което бе импортирано на 10 септември. Така, на идното на 25 септември намерено съвещание на регулатора не се обрисуват разногласия с газовия снабдител, а за потребителите ще последва най-големия скок на цената на природния газ от 1 април 2017 година насам.

Това нарастване неизбежно ще повлече след себе си и цените на парното и топлата вода. " Комисията има доста повече принадлежности за влияние върху цената на електрическата сила, само че не и на природния газ. А оттова и на топлинната сила, която се дефинира въз основа на цената на природния газ ", изясни ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Поредно, само че не и последно повишаване

За четвъртото тримесечие на годината за 1000 куб. м природен газ цената ще бъде 456.65 лева, само че без в нея да са включени цените за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. " Увеличението се постанова поради предстоящите по-високи доставни цени на природния газ от импорт, по-високия курс на щатския $ по отношение на лв., както и вследствие на акумулирания резултат от одобрената продажна цена за 3-ото тримесечие на 2018 година, която е по-ниска от разноските за доставка ", обясниха преди време от газовия снабдител, а в този момент това се удостоверява и от регулатора.

Това ще бъде четвъртото следващо нарастване на цената на природния газ от началото на годината, когато 1000 куб. м костваха 342.22 лева При всички случаи обаче няма да е последното, защото при установяване на цената КЕВР ползва напълно съществуващата методика, разказана в настоящия контракт сред " Булгаргаз " и " Газпром износ ". Формулата регистрира придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари за последните 9 месеца, както и измененията в курса на щатския $. Правомощията на регулатора са само да откри дали заявката на публичния снабдител " Булгаргаз " дава отговор на условията на Наредба №2 за установяване цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете сдружения.

Парното - още по-скъпо

Ако на 30 септември КЕВР дефинитивно реши, че цената ще се увеличи с повече с близо 14%, по закон ще се наложи и нова актуализация на цените за парно и високоефективната електрическа сила, създавана по смесен прийом от топлофикационните сдружения, употребяващи природен газ. Такова да вземем за пример е " Топлофикация София ". През юли поради повишаването на природния газ с малко над 10% цената на парното в страната беше нараснала приблизително със 7.33%, тъй че в този момент растежът може да е даже по-голям. И в последна сметка, по отношение на предходния отоплителен сезон, цените ще са с към 15 на 100 по-високи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР