Окончателните противоепидемични мерки, които ще действат до 31 януари 2021

...
Окончателните противоепидемични мерки, които ще действат до 31 януари 2021
Коментари Харесай

Борисов събра министри заради мерките срещу К-19 и... СНИМКИ

Окончателните противоепидемични ограничения, които ще работят до 31 януари 2021 година бяха докладвани от министрите на работно заседание при премиера Бойко Борисов. Една от измененията в в този момент прилаганите ограничавания планува разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да стартират да посещават учебно заведение от 4 януари следващата година, да се отворят също детските градини и яслите.

„ Трябва да сме бързи и гъвкави в ограниченията, в подпомагането на бизнеса и на хората, в обезпечаването на медикаментите, имунизациите, защото пандемията в целия свят се усложнява, а броят на умрелите за жалост продължава да е висок “, съобщи министър-председателят Борисов при започване на съвещанието.

Премиерът означи, че макар че броят на заболелите у нас е много по-нисък, а броят на оздравелите надвишава инфектираните, страната ни е на 14-о място в Европа по заболеваемост. „ Винаги сме си поставяли животът и здравето на хората преди всичко, по тази причина продължаваме да действаме по тези ограничения “, безапелационен бе министър председателят Борисов.

В рамките на работното заседание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че при дребните възпитаници директното педагогическо взаимоотношение е най-важно и означи значимостта на връщането в класните стаи на децата от 1 до 4 клас.

Вълчев уточни още, че с признати промени в Закона за учебното и предучилищното обучение се разрешава родителите, които се тормозят, да могат да задържат децата си на образование в електронна среда като за задачата подадат заявление. „ Лятото обсъждахме доста разновидности, само че този се оказа най-удачният. Благодарение на това, че имаме работещ парламент, осигурихме тази опция “, сподели още министър Вълчев.

Премиерът Борисов подчертава, че с измененията в противоепидемичните ограничения, които ще работят до 31 януари 2021 година, се регистрират причините на специалистите и се работи в интерес дребните възпитаници да получат съответно образование в изискванията на пандемията, разчитайки на педагогическия контрол и образованието с преподавател, който да ги направлява.

В рамките на работното заседание при премиера Борисов здравният министър Костадин Ангелов рапортува настоящите данни за заболеваемостта от COVID-19 у нас. „ Отбелязва се напълно лек спад на заболеваемостта и на % позитивни проби. Смъртността обаче продължава да е висока, през вчерашния ден живота си са изгубили 191 български жители, а заетостта на болничните кревати продължава да е висока. Именно по тази причина предлагаме удължаването на противоепидемичните ограничения до 31 януари “, безапелационен бе Ангелов.

Премиерът Борисов сподели още, че пандемията от COVID-19 докара до нечувана финансова икономическа рецесия и води страните към фалит. Някои от тях към този момент са с минус 15% дефицити. „ Няма страна, която да има задоволителен буфер. На този стадий ние сме обезпечили над милиард и 100 милиона лв. в поддръжка за микро-, дребните и междинните предприятия “, добави министър-председателят Борисов.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов съобщи, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за поддръжка по ограниченията, създадени взаимно с Национална агенция за приходите. Същевременно, откакто към този момент има нотификация от Европейската комисия, незабавно след Нова година ще има опция да започва и мярката в помощ на така наречен „ огромни дребни предприятия “ с оборот над 500 000 лв..

Министърът на стопанската система съобщи още, че взаимно с основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев ще проведат диалози с огромните търговски вериги за по-стриктно съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

„ Предвид обстоятелството, че ограничаващи ограничения ще има и през януари, ние сме взели поради предплатено тази опция – т.е. с най-малко административни старания компаниите ще могат да аплайват и получават поддръжка за който и да е интервал, в който те са били затворени “, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше безапелационен, че има задоволително средства, обезпечени даже за месец януари.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР