Около три четвърти от ефектите на по-строгата парична политика на

...
Около три четвърти от ефектите на по-строгата парична политика на
Коментари Харесай

МВФ: Икономиката на САЩ е отчела 75% от ефекта на високите лихви на Фед

Около три четвърти от резултатите на по-строгата парична политика на Фед към този момент са се отразили на стопанската система на Съединени американски щати.

Това се споделя в разбор на Международния валутен фонд.

" Трябва да признаем, че стопанската система е доста устойчива макар покачванията на лихвените проценти, на които станахме очевидци.

Нашата оценка е, че за Съединени американски щати към три четвърти, или 75% от трансмисията към този момент е минала, а останалата част ще премине през тази година ", счита зам.-управляващият шеф на МВФ Гита Гопинат по време на модериран от CNBC панел на Световния стопански конгрес в Давос.

Според нея в еврозоната, където повишението на лихвените проценти стартира по-късно, към момента следва да се реализира по-голям трансфер.

Икономиката на Съединени американски щати поддържа по-силен напредък от предстоящото откогато лихвените проценти започнаха да се покачват през март 2022 година, макар че няколко стратези заговориха за евентуална криза тази година.

Междувременно стопанската система на еврозоната е изпаднала в застоялост. Европейската централна банка стартира да покачва лихвените проценти през юли 2022 година

" Пазарите на труда се забавят, само че с доста по-постепенни темпове. Ето за какво считам, че при сюжет за меко приземяване вероятностите са се нараснали много, тъй като инфлацията се намали, без да е нужна загуба във връзка с икономическата интензивност. ", добавя финансистът.

Франсоа Вилерой дьо Гало, шеф на Централната банка на Франция, означи, че има две забавяния в трансмисията: от решенията по паричната политика към финансовите условия и от финансовите условия към действителната стопанска система.

" За първото закъснение мисля, че трансмисията е повече или по-малко завършила ", сподели той.

" В Европа основно значение има трансмисията посредством банките, тъй като каналът на банковото кредитиране е доста повече, в сравнение с в Съединени американски щати.

Ако взема да вземем за пример недвижимите парцели, мисля, че по-голямата част от трансмисията към този момент се е случила, тъй като те са доста чувствителни към лихвените проценти.

За другите браншове ще забележим ", добави дьо Гало.

Междувременно, основният изпълнителен шеф на Nasdaq Адена Фридман съобщи, че Федералният запас би трябвало да внимава с намаляването на лихвените проценти прекомерно скоро.

Според нея, въпреки " да има доста сигнали, които споделят, че би трябвало да има понижаване на лихвените проценти през годината, въпросът е по кое време това ще стартира. И в случай че бях на мястото на Фед, щях да съм малко обезпокоена да не стартира прекомерно рано. "

Тя изясни, че въпреки инфлацията да се движи в " вярната посока ", Фед би трябвало да чака тя да бъде умерена, което ще затрудни понижаването на лихвите.

Според Фридман, Фед " би трябвало да се увери, че е достигнато положение на непоклатимост, преди да стартира да прави обилни придвижвания в равнищата на процентите ".

През декември Федералният запас резервира лихвените проценти на устойчиво ниво за трети следващ път и уточни, че през 2024 година може да има три намаления на лихвените проценти, напомня CNBC.

Между март 2022 година и юли 2023 година бяха подхванати общо 11 покачвания на лихвените проценти.

Макар че пазарните резултати са били " тежки " предходната година, в този момент се следи по-широкообхватно усъвършенстване на оценките, в това число и при по-слабо оценените компании, добавя Фридман.

" Смятам, че това също по този начин ще подтиква интереса на вложителите, които желаят да вложат рисков капитал, което значи, че може още веднъж да се отвори пазарът на IPO (първично обществено предлагане) ", счита тя и прибавя, че към 85 компании са подали заявки за излизане на борсата на Nasdaq.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР