Около стотина души излязоха на протест днес в Стрелча. За

...
Около стотина души излязоха на протест днес в Стрелча. За
Коментари Харесай

Нещо безпрецедентно се случи в Стрелча заради протестите на розопроизводителите

Около стотина души излязоха на митинг през днешния ден в Стрелча. За първи път от десетилетия Празникът на розата, който бе избран за през днешния ден, е анулиран със заповед на кмета Стойно Чочов. Това е казус в историята на града, в който се отглеждат към 6 хиляди дка рози.

В отговор на ядосаните хотелиери и ресторантьори, чиито облаги са провалени поради митингите, Чочов акцентира, че 90% от хората в района се изхранват с розопроизводство и всички би трябвало да сме съпричастни и обединени в напъните да се разрешат проблемите в сектора.

На място да беседва с кмета и хората пристигна и омбудсманът Мая Манолова. Тя описа за совалките, които е правила в Народното събрание и за диалозите си със земеделския министър Румен Порожанов. Засега има заричане, че дребните розопроизводители, които са изгубили продукцията си, ще бъдат обезщетени от страната с към лев за кг розов цвят.

На въпрос на БЛИЦ какво ще се случи с нерегистрираните стопани, Мая Манолова отговори, че те би трябвало да се записват и да платят осигуровките си най-малко за половин година. Само по този начин ще може да употребяват държавната дотация.

Трябва също по този начин незабавно да се одобри Закон за розата, с цел да има предпазена цена за всички розопроизводители в България, уверена е Манолова.

Пред БЛИЦ гневни розопроизводители от Стрелча описаха, че дни наред продукцията им не е изкупувана, а в последно време цената на розите варира сред 1. 60 и 2 лв., което съгласно хората е насмешка с труда им.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР