Около село Златуша в община Божурище, където започва проучвателни дейности

...
Около село Златуша в община Божурище, където започва проучвателни дейности
Коментари Харесай

В община Божурище готвят протести заради проучвания за добив на злато

Около село Златуша в община Божурище, където стартира проучвателни действия за рандеман на скъпи руди. Жителите на Златуша както и на прилежащи села и общини се тормозят за възможни последствия върху природата и водата в региона от тези действия.

Проблем – по този начин виждат плана за сондаж и възможен рандеман на злато хората в регион Божурище, Брезник, Сливница, Драгоман и Банкя. Жителите са обезпокоени по какъв начин всичко това ще се отрази на на местността.

" Най-дълбоките сондажи за вода в общината са на към 100 метра, тъй че тормози ни дълбочината от позиция на това, че може да води вода надолу. Ако нацелят подобен под земята запас и би понижен дебита на хората и на общината. Евентуално в случай че нацелят и жила с примеси на неподходящи детайли химични като арсен, които вложителят загатна в техните презентации, че са примесени, биха засегнали и чистотата на водата ", описа Веселин Денев.



Освен сондажите възможният златодобив също крие своите рискове, поради които се провежда гражданско съдружие, което да спре това

" Ще бъде добиван на място концентратът, който към този момент ще бъде извозован за финално добиване на цветните метали. При тази технология, когато се обработва на място, макар старанието на вложителя да бъде в затворен цикъл, се употребява сериозна химия и голямо количество от скалната маса към този момент е нечиста. Така бъдещите хвостохранилища и складирани боклуци съществено ще застрашат природата и здравето на хората ", изясни Георги Андонов.

Експерти геолози от канадската компания, която ще прави проучвателни сондажи са се срещали с хората от региона на Божурище преди да стартират да изследват. Те самите споделят, че не знаят какви тъкмо залежи има там и дали въобще има скъпи руди.

" Най-голямата неточност и дезинформация, която получиха хората е че ние там ще вършим рудник, има находище, което е доста много надалеч от истината ", сподели Валентин Бухов.



" По отношение на подземните води, тъй като това са главните страхове. Досега не сме имали случай в България и в целия свят сме работили от проучвателно сондиране да се замърсят подземните води ", уточни инж. Даниел Маринов.

Подобен проблем имаше преди няколко години и в село Трън, където хората съумяват да спрат изследванията посредством локален референдум. Относно Божурище и по този начин наречения план Златуша занапред следва да забележим. Хората ще продължат да стачкуват, желаят референдум и да запазят природата към домовете си.

Репортер: Михаил Диков


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР