Около него има лъч. И то не само един. Той

...
Около него има лъч. И то не само един. Той
Коментари Харесай

Музика, лъчи и Васко Василев...

Около него има лъч. И то освен един. Той самият също е лъч. Музика, лъчи и Васко Василев...

Интимен и еуфоричен, спокоен и избухващ, непосредствен и отдалечен. Винаги ярък, огрян, въодушевен и ухилен. Като нечовек, слязъл от Планетата на щастието... Такъв – празничен и благополучен, беше кулминационният концерт на едно нечовешко в ритъма си турне – 14 дни, 14 града, 14 концерта и напълно акустична стратегия с... 14 типичен части от разнообразни композитори.

Бах, Мануел Де Фая, Албенис, Сен-Санс, Сарасате, Брамс, Херардо Матос Родригес, Карлос Гардел и Анхел Вилолдо, поднесени с „ десерт “ – известната румънска мелодия Ciocarlia и унгарския Chardash. Без да броим бисовете, въпросите „ Искате ли още? “, отговорите „ Даа! “ и виковете „ Васко, обичаме те! “.

Талантът му като че ли одобряваме за даденост, ведно с концертмайсторската позиция в Covent Garden – в продължение на съвсем 30 години (!), както и българските му корени. Защото той от дълго време не принадлежи единствено на нас, българите. Той е измежду малцината съвременници, родени в България, които принадлежат на света, тъй като светът ги желае – без кавички, без скоби и без бележки под линия.

Снимка: Даниел Димитров

През годините, ние, публиката, сме привикнали да го виждаме с огромен симфоничен оркестър, с трио, квартет или първокласен камерен отбор, в компанията на Лили Иванова и Цветана Манева. Този път голямата сцена на зала 1 в НДК пое голямата сила на един цигулар – Васко, един китарист – Карлос Йаве, един перкусионист – Хуан Ередия, и един бандонеонист – Жилберто Перейра.

Квартет, в който заварката като че ли е от епохи. Комуникацията, чувството за другия, синхронът, професионалният „ диалог “ посред им, купонът на сцената и тези моменти, в които „ тежка “ класическа музика звучи като пояснение в обич...

Перкусионистът на Chambao – Хуан Ередия, помним от концертите през 2018 и 2019-а. Този приветлив испанец е като алтер его на Васко, същински ударняк и гръбнак, който „ брани “ шоуто от най-леката форма на напрежение – естествено положение за актьора, провокирано от театрална тресчица... Неговото соло върху „ кутия “ провокира най-вече овации – след титуляра, несъмнено.

Другият испанец до Васко – Карлос Йаве, стартира да свири на китара самообразован, по-късно учи джаз и фламенко. Като същински морски човек, роден на пристанище (Алхесирас), той е въплъщение на най-романтичния средиземноморски полъх, който един актьор може да придвижи посредством изкуството си. Карлос е и композитор, и нищо чудно един ден да чуем негова музика в осъществяване на Васко Василев.

Жилберто Перейра (Аржентина) е най-популярният бандонеонист в България. Връзката му с нашата страна стартира преди повече от 20 години, в които изнася концерти, самичък или с други музиканти. Неговото име в афиша е гаранция за виртуозност и тактичност по едно и също време, и за онази дребна, само че мощна доза екзотика, която омекотява и нюансира, и прави тишината още по-божествена...

Обичаният цигулар свири в зала 1 на НДК за първи път от две години насам Музикантът показва най-новия си албум Passion Flamenca Браво на Васко и тези прелестни музиканти, написа във Facebook след концерта Лили Иванова - един от специфичните посетители измежду публиката Лили Иванова бе измежду феновете на концерта край езерото в Панчарево
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР