Около двадесет души, между които членове на НС на БСП

...
Около двадесет души, между които членове на НС на БСП
Коментари Харесай

Част от социалистите искат ясни позиции на предстоящия конгрес на БСП

Около двадесет души, сред които членове на Народно събрание на Българска социалистическа партия и други изявени социалисти от столицата и страната, сме подготвили послание към членовете и симпатизантите на Българска социалистическа партия, по отношение на идния 50-ти конгрес на партията. Това сподели по време на конференция Янаки Стоилов.



Правим това послание не тъй като следва юбилеен конгрес на партията, даже не поради това, че за първи път следва ръководителят да се избира директно от всички социалисти - нашата угриженост е от натрупването на проблеми през последните десетилетия, които в допълнение се изостриха в последно време, добави той. Те слагат въпроса за бъдещето на Българска социалистическа партия като първостепенна политическа мощ, като последовател на повече от вековна традиция за социалистическо превръщане на българското общество, за решаването на проблемите на тези хора, които разчитат на нея.

Според нас конгресът би трябвало да приема позиции по три групи въпроси . Първата е за самата партия, втората е за предпочитаните области в политиката на Българска социалистическа партия в българското общество и трето - да продължат измененията в устава, в посоката по този начин както те са почнали на предходния конгрес, сподели още Стоилов.

Ние сме безапелационни, че би трябвало да спрат опитите за опълчване на хора от разнообразни генерации в партията. Трябва да се сплоти целият неин капацитет, в случай че тя желае да уголемява своето въздействие в обществото, добави той. Също по този начин считаме, че в управителните органи на партията на национално и локално равнище нямат място хора, които са подвластни от частни, корпоративни или непознати на българските национални ползи.



Категорично и ясно заявяваме, че ние сме за обективна данъчна система, която не позволява съвкупното облагане на труда да е по-високо от това на капитала . С други думи, това се назовава прогресивна данъчна система. Това сподели от своя страна по време на конференцията Костадин Паскалев. Това е единственото, което дава тласък за развиване на стопанската система в този момент.

Каква тъкмо прогресивна данъчна система е въпрос на сметки, които би трябвало да се създадат във въпросното Министерство на финансите. Второ, минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст да се изравни с формалния предел на бедността. Няма обстановка, в която ние да имаме минимална пенсия, която е 30-40 % по-ниска от прага на бедността. Трето - въвеждане на единна система за хонорари в бюджетната сфера. Не знам дали си давате сметка какви разлики има сред служителите в едно или друго министерство, или в една или друга община, разяснява Паскалев. Да не приказваме в здравните заведения, сподели още той.



Една от значимите тематики, които дискутира партията през днешния ден на своите събрания и конференции е тематиката за действителното локално самоуправление, тъй като хората се вълнуват най-много от развиването на техните градове и техните села. И ние чакаме дейния разговор, който тече в главните организации и който стартира на конференциите, да се придвижи и на идния конгрес. Това сподели от своя страна Донка Михайлова .

Темата локално самоуправление в България понижава и това ни тревожи - не работят всички тези доста органи и структури, които бяха ориентирани към решение на проблемите на демографските диспропорции. Тревожи ни това, че през днешния ден единствено 4-5 български града усилват популацията си, че популацията в останалите общини понижава, сподели още Михайлова. Ако не забележим една цялостна смяна на политиката на страната в това отношение, България я чакат тежки дни, сподели още тя.

Аз ще поговоря малко повече също за политическата част. Много постоянно се споделя в този момент ли е тъкмо моментът да приказваме за вътрешни въпроси до избрана степен за партията. Да, тъкмо в този момент е моментът и по тази причина пледираме ние да създадем полемиката, която касае всички тези значими за Българска социалистическа партия проблеми. Ще се спра на един - идеологията, левите хрумвания. Виждаме какво се случва в страната. Виждаме,че някои се пробва да изясни на хората, че няма ляво, няма и дясно, че значително ползите на хората се пазят и от десните партии, което не е правилно.

Трябва ясно да си дадем сметка кое в нашата политика и идеология хората харесват, кое не харесват, сподели от своя страна Петър Мутафчиев , член на Националния съвет на Българска социалистическа партия, по време на конференция. Трябва да ни е ясно дали нашите хрумвания и идеология са съответни към динамично разрастващите обществено-икономически връзки.

За какво става дума? Защитата на хората на труда, това са хората на свободния труд. Това са всички тези, които имат директно отношение с страната. Виждаме, че България се трансформира точно по тази причина в една парадоксална страна. В България стачкува капиталът, стачкува капиталът. Хората на труда,тези, които действително са угнетени, не стачкуват. Тук следва да зададем въпроса къде е левицата, къде са синдикатите, сподели още Мутафчиев Според него това са тези, които би трябвало да поведат хората и да защитят техния интерес.

Мутафчиев обърна внимание на пенсионната система. Според него Българска социалистическа партия би трябвало да има позиция и отговори по тази тематика. Виждаме сега, че стачкуват бизнесът, по тази причина че би трябвало да си сложат касови апарати. Не виждам митинга на хората, по тази причина, че опазването на здравето не може да подсигурява един явен държавен ангажимент към българските жители. Всички тези въпроси сме подготвени да дискутираме, сподели Петър Мутафчиев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР