Около 800 изборни секции в чужбина за предстоящите на 11

...
Около 800 изборни секции в чужбина за предстоящите на 11
Коментари Харесай

Вотът от чужбина - колко силен ще е и какво влияние ще окаже

Около 800 изборни секции в чужбина за идните на 11 юли предварителни парламентарни избори. 135 са единствено във Англия, т.е. с над 100 по отношение на 4 април. На 4 април гласоподаваха 32 449 души, т.е. връх, а при толкоз доста нови секции упованията стават още по-големи.

Какви ще са ограниченията поради ковид – преди всичко, обществена отдалеченост. Не се чака да има нещо изключително, съобщи bTV.
 Политолог: Машинното гласоподаване изяжда купения избор Политолог: Машинното гласоподаване изяжда купения избор
" Не се чуват нови неща в предизборната акция, не се слагат и нови акценти в настояванията. Най-активните участници в изборния развой с...

Друга страна, от която се чакат гласове, е Турция. Секциите там са 121, а на 4 юли бяха 35 и имаше над 22 000 т.е. двама депутати. През 2014 година обаче има 136 секции и гласувалите са над 62 000. А от 2009 година, с всеки идващ избор има спад на подадените гласове – над 91 000 от 2009 годна до 22 259 на предходните избори, даже и когато нямаше ограничаване в секциите. Прогнозата в този момент е за към 50 000 гласа, т.е. четирима депутати най-вече.

Повече секции – повече гласове?

Такава корелация не е наложителна, уточни Даниел Пейчев от Българската асоциация по изборни системи, давайки образец с 2014 и 2017 година, когато процентно печели 2014 година, а тогава има по-малко секции по отношение на броя дали своят вот.

През годините, от 1991 година до 2021 година (10 Народни събрания), от чужбина са образувани общо 19 мандата (19 депутати). На последните избори, партията на Слави Трифонов печели 3 депутати, „ Демократична България ” има 1 народен представител, а ГЕРБ де факто губи 3 депутати, Българска социалистическа партия – 1.
 Вижте по какъв начин да гласувате с машина на парламентарните избори (ВИДЕО) Вижте по какъв начин да гласувате с машина на парламентарните избори (ВИДЕО)
В Плевен при огромен интерес минава пробното гласоподаване за идните парламентарни избори на 11 юли. Машината е обезпечена от РИК с д...

Не мога да кажа ще има ли опашки за гласоподаване, разяснява Красимир Симонски, ръководител на Държавна организация „ Електронно ръководство ”. Той дефинира машинното гласоподаване като нещо доста елементарно.

Пейчев уточни като облекчение неналичието на комплицираните протоколи от 4 април, 2021 година. На предходните избори 1 секция трябваше да обработи към 11 000 000 цифри, напомни той. А Симонски описа, че подопечната му организация е снела кода на софтуера на машините за гласоподаване, кодът е обществен и не е променян. Всяка секционна изборна секция е длъжна да ревизира този код, в случай че не се неистина, началният протокол с кода би трябвало да бъде комплициран на вратата на всяка секция. Този код подсигурява, че няма операция, сподели Симонски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР