Около 8 000 участници в Международният фестивал на маскарадните игри

...
Около 8 000 участници в Международният фестивал на маскарадните игри
Коментари Харесай

Водната криза удря и гордостта на Перник – кукерския фестивал

Около 8 000 участници в Международният фестивал на маскарадните игри ”Сурва ” в Перник се чакат тази година. Тържествата са от 24 до 26 януари. Много от феновете и участниците ще честват потни и некъпани поради водната рецесия в Перник. Организаторите настояват, че това е най-авторитетната в България и на Балканите изява на обичайни национални игри и традиции с маски.
Как обаче ще се организира карнавала в режим на безводие не е ясно. Предполага се, че е допустимо част от туристите да се откажат поради безводието. Това ще удари уредниците, търговците, хотелиерите и ресторантьорите.

Традиционно в него вземат участие към 100 маскарадни групи от всички етнографски региони на България и посетители от Европа, Азия и Африка.

Перник е град с 93-хилядно население. Градът е връстник на антична Троя и е по-стар от Рим, твърди уеб сайтът surva.org… В него се дава цялостна информация за кукерския фестивал.

Всичко това е отлично, само че щеше да е още по-добре, в случай че имаше вода, с която гостите на фестивала да се измият, изкъпят, а и да пият…

Очаква се чиновници в държавни институции да бъдат “командировани “ в Перник за кукерските празници, с цел да не се провали фестивалът и за това да бъдат упрекнати ръководещите, които са позволили драмата с водата.

.
Във Венеция също имат проблеми...

За съпоставяне Венецианският маскен карнавал датира от 1162 година. Тази година ще е от 8 до 25 февруари. Над 500 хиляди посетители от целия свят посещават Венеция през тези дни. И във Венеция, както се досещате, водна рецесия няма по какъв начин да има…

Там обаче имаше голям проблем с наводнения през ноември т.г. Последиците се отстраняват незабавно, държавното управление отпусна изключителни средства. Организаторите на фестивала обаче са уверени, че ще съумеят да се оправят в период.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР