Около 560 000 българи ще тръгнат на път около Коледа

...
Около 560 000 българи ще тръгнат на път около Коледа
Коментари Харесай

500 000 българи ще почиват у нас по Коледа и Нова година

Около 560 000 българи ще тръгнат на път към Коледа и Нова година. 60 000 от тях ще са в чужбина, а останалите половин милион – в България. Освен зимните, най-търсени ще бъдат балнео и спа курортите, вилите и къщите за посетители. Това разяснява шефът на Института за разбори и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов в ефира на БНР.

През сегашния зимен сезон ще посрещнем двойно повече туристи по отношение на зимата на 2020/21 година Но цифрата ще бъде по-малка от тази през 2019/20 година, предвижда Драганов.

" Надяваме се, че за Нова година нещата ще бъдат много по-добре. Туристите доста желаят да пътуват, без значение от всевъзможни ограничавания. Имаме доста интензивни пътувания на българи, даже уикендите на местата, които се оферират СПА услуги ", изясни Драганов.
По-високи цени
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Зимният туристически сезон ще стартира без да се изисква зеле...

Цените в курортите през тази зима ще са по-високи по отношение на предишния зимен сезон, съобщи пред bTV Полина Карастоянова, ръководител на Националния ръб по туризъм. Тя чака повишението на цените ще бъде сред 10 и 15% по отношение на предходната година. " Цените на всички запаси тази година бяха нараснали – и в битов, и в бизнес проект. Известно повишение на цените на всички услуги е нещо, което към този момент виждаме и е по-скоро закономерно ", споделя Карастоянова.

По думите на Драганов най-търсени са хотелите от по-висока категория, в които обаче цените през този сезон ще скочат с до 17%. " Това повишаване важи до началото на зимния сезон. Ако погледнем в огромните планински курорти, те резервират цените или са с леко са с леко увеличени до 18 декември. След това няма оповестени цени ", разяснява той, като добави, че решаващо ще бъде повишаването на енергоносителите – тока, петрола, газа и по какъв метод те биха се отразили на туризма.

Според статистиката на ИАОТ цените могат да се усилят с 40-50 на 100 в местата с по-голям енергоизточник като лифтовете. По отношение на хотелите и заведенията за хранене цените не се чака да се покачат повече от тези 11% – 17%.

Планинските хотели оферират предложения за по 50 лв. на вечер, както и за 500-1000-1500 лв. на вечер. " Ако имаме търсене и към двата сегмента, това е разумна препоръка за положението на пазара ", показва Карастоянова.
Почивки в чужбина

Около 60 000 българи ще пътуват в чужбина към идните коледни празници. " Те усещат, че са победили ковид, тъй като са имунизирани. А това, че би трябвало да вършат PCR тест, не ги тормози. Като българите в Занзибар – потеглят и пътуват. И през лятото наблюдавахме по-интензивни пътувания, само че това беше, тъй като пътуваха по-често. Но Коледа е фамилен празник, а Нова година – корпоративен ", сподели Румен Драганов.

Запазва се наклонността българите да избират да пътуват по празниците до близки страни като Гърция,, Сърбия и Македония, а също и до по-топли дестинации – Северна Африка, Карибския басейн и Дубай. Очакванията са през празничните почивни дни България да бъде посетена от към 120 000 чужденци.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР