Около 5000 души на демонстрация в Киев призоваха украинския президент

...
Около 5000 души на демонстрация в Киев призоваха украинския президент
Коментари Харесай

5000 протестиращи в Киев: Зеленски да не се поддава на натиска на Москва

Около 5000 души на проява в Киев приканиха украинския президент Володимир Зеленски да не се поддава на натиска на Москва на утрешната му среща на върха с съветския президент Владимир Путин в Париж, съобщи Франс прес.

Демонстрантите се бяха събрали по апела на разнообразни организации, в това число партията " Европейска взаимност " на някогашния президент Петро Порошенко. Проявата им мина под надпис " Червени линии за Зеленски ".

" Трябва дружно да защитим Украйна. Русия, Франция и Германия би трябвало да чуят кои са " алените линии " оттатък които няма да отстъпим ", написа Порошенко в страницата си в Телеграм, предава Българска телеграфна агенция.
Много хора държаха табели с надписи като " Не на капитулацията ", " Руски газ - въже на шията ".

На митинга Петро Порошенко изброи " алените линии ", които съгласно него не би трябвало да престъпват участниците в срещата на върха в Париж. Сред тях са недопустимостта Украйна да се откаже от своята европейска и евроатлантическа интеграция, невъзможността да се водят директни договаряния с представители на сепаратистите в Източна Украйна, невъзможността да се създават избори в Източна Украйна до момента в който не бъдат изпълнени условия за сигурност на региона и освобождението на пленените хора " в окупираните територии ", съобщи ТАСС.

Участниците в митинга на Майдана в Киев подсетиха на президента Зеленски ориста на сваления от власт с митинги някогашен държавен глава Виктор Янукович и го заплашиха, че тя може да сполети и него, в случай че не им се хареса резултатът от договарянията в Париж.

Утре в Париж ще се състои среща на върха на страните от " нормандската четворка " (Франция, Германия, Русия и Украйна) за обновяване на мирните договаряния за Източна Украйна, където продължаващата повече от пет години война сред Киев и проруски сепаратисти е взела над 13 000 жертви.

Украинският външен министър Вадим Пристайко съобщи, че на договарянията в Париж Зеленски ще се стреми да обезпечи мир, сигурност и развиване в Украйна.

Говорителката на Зеленски Юлия Мендел съобщи, че на утрешната среща на върха в Париж Зеленски ще сложи твърди претенции, съобщи Асошиейтед прес.

Сред тези претенции ще са освобождението на пленени украинци, същинско преустановяване на огъня и изтеглянето на " задграничните войски и бандитските групи от територията на Донбас " (Източна Украйна), написа тя във Facebook.

Местни избори в Донбас може да се произведат след възобновяване на граничния надзор и откакто в региона повече няма " непознати войски и противозаконни въоръжени групи ", добави Мендел. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР