Около 5 години след като бяха въведени новите учебни програми

...
Около 5 години след като бяха въведени новите учебни програми
Коментари Харесай

Образованието няма да препуска от Черноризец Храбър до Бокачо

Около 5 години откакто бяха въведени новите образователни стратегии за всички класове, така наречен " партии на смяната "  поемат курс към нови редакции в тях. На близо 6 часови договаряния през вчерашния ден на тематика обучение 4-те партии " Продължаваме промяната ", Демократична България, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ се сплотиха към решението да създадат пълен преглед на сегашните учебни програми - да ги изчистят от академизма, да ги създадат по-практически насочени и съобразени с възрастта на децата. Всички одобриха концепцията и за финансиране на учебните заведения съгласно качеството, което се чака от над 10 години - служебният образован министър акад. Николай Денков, който показа платформата на Политическа партия и който се спряга за титуляр и в новия кабинет, се ангажира с съответен период за въвеждане на мярката - през 2024 година Нямаше разногласия и за връщането на учениците в клас - всички са " за " бързо възобновяване на присъственото образование, само че по този начин и не стана ясно по кое време ще се преодолее главният проблем за това - неналичието на проби. Въпреки консенсуса по множеството просветителни въпроси, останаха и такива за по-нататъчни полемики с специалисти - за броя на учебниците по предмет, за мандатността на шефовете и други

 

За образователните стратегии

Всички партии откроиха като огромен проблем тежките образователни стратегии, които би трябвало да се трансформират значително. Как тъкмо обаче и по кое време - остава за уточняване преди или след съдружното съглашение. Според Българска социалистическа партия те би трябвало да се съобразят с компетентностния метод, с възрастта на учениците, с българската просвета и да не съдържат " джендър идеология ". От Има Такъв Народ считат, че те следва да са на наличен език и да лимитират теоретичните познания за сметка на по-практичните. От Демократична България са на мнение, че би трябвало да се върви към автономност на преподаването, а от Политическа партия акцентираха на олектояването им.

" Като родител виждам, че колкото повече пада равнището на просветеност, толкоз по-тежки стават условията към учениците. Съдържанието по литература за 8 клас да вземем за пример стартира с античността - старогръцки епос, през Черноризец Храбър, Константин Преславски, след това се ускоряваме към Средновековие, Хамлет, Дон Кихот и стигаме до Символистите, Декамерон. От цялото това препускане в края на образованието това, което е останало у един възпитаник, е умеенето да взема решение кръстословици - в случай че се търси създателят на Декамерон, като види " Бо ", той може да допълни " качо " ", онагледи казуса Ицо Хазарта. Той даде образец с образованието по литература в някои страни, където един разказ се преподава една година - по този начин учениците могат да научат какво е радост, страдалчество, чест, изменничество, какво е война, християнство и цялата кутлура на 19 век, само че настина, а не наизуст. 

Акад. Денков раздели дисциплините на два типа - класическите, като математика, фиизка, химия, където " университетският жанр се е просмукал " и който следва да се размени с понятен, прагматичен метод и повече извършения, и новите дисциплини като да вземем за пример технологии и предприемачество, които звучат хубаво и модерно, само че не са изпълнени със наличие. При тях съгласно него следва да може от време на време да се обновява материала, както и да се вкарат практиците. " Образователните методики са същите, които моята баба прилагаше, би трябвало да обмислим по какъв начин да тръгне тази смяна - аналитичното мислене ли е по-важно или запомнянето. Дебатиране, презентации - трябва да залегнат още в този момент в стратегиите ", уточни и Кирил Петков.

Новите стратегии, за написването на които ще е нужно много време, по принцип означават и отпечатване на нови учебници, само че този въпрос също бе оставен за по-нататък, защото, както се оказа, няма единодушие по тематиката за броя им. Има Такъв Народ упорстват за най-много 2 учебника по един предмет, БСП - за един, както и за смяна на системата за оценяване на пригодността на учебниците, която в този момент е официална. 

 

Нов метод на финансиране - съгласно качеството

Сегашните делегирани бюджети на учебните заведения бяха разкритикувани от Има Такъв Народ, които считат, че правилото " парите следват ученика " в тях са довели до училища-мастодонти и до закриване на дребни селски школа. От Българска социалистическа партия обясниха, че те са най-хубавото, което се е случило на системата, само че е добре при финансирането да има и съставен елемент за качество, а от Демократична България настояха за основаване на обединен стандарт за оценяване на качеството (какъвто нямаме), с цел да се знае по кое време един преподавател преподава добре.

Акад. Денков също поддържа делегираните бюджети, само че в техния мощно модифициран тип. Според него в тях в този момент има редица балансиращи детайли - пари се разпределят освен на брой възпитаници, само че и на брой паралелки, тип институция, брой уязвими деца и така нататък Това, което липсва, е съставен елемент за качеството. Той изясни, че преди години Световната банка е предложила на МОН методика, която да оцени добавената стойност на обещано учебно заведение, т.е. да оцени какви резултати имат учениците му на входа - да вземем за пример в 1 клас, и по какъв начин те са се трансформирали на изхода на даден стадий - примерно в 4 клас. Идеята е точно тази оценка да се взема поради при финансирането на учебните заведения, като положителните школа употребяват спомагателните пари за извънкласни действия, увеличение на заплати и така нататък, а по-слабите - за превъзмогване на съответните проблеми. (това съществува и в този момент в учебния закон). Въпросната методика, която ще регистрира 7-8 фактора (вид обитаемото място, в което се намира учебното заведение, просветителният и общественият статус на родителите и т.н.), може да се осъществя на процедура и да прави оценка качеството на преподаване посредством напредъка на учениците в даден стадий, счита Денков. По думите му тя ще даде два вида информация - къде се намира учебното заведение по отношение на междинния резултат за страната и по отношение на сходни учебни заведения, т.е. до каква степен учениците са напреднали по отношение на връстниците си. Така с изключение на терминът " елитни учебни заведения ", ще се появи и терминът „ най-ефективни “ учебни заведения, в които учениците напредват най-бързо по отношение на връстниците. Методиката разрешава също да се очертаят къде са дефицитите - дали парите не стигат, дали родителите не са стимулирани и т.н. 

" Подобен метод може да се употребява, и с цел да се проучва за какво имаме финансови остатъци в едни учебни заведения и дефицит в други - къде да вземем за пример са несъответствуващи коефициентите по делегираните бюджети, заради които едни учебните заведения получават повече, а други - по-малко. Така ще може учебните заведения от друг вид да получат нужните за активността им средства и да няма такива с големи остатъци и други с дефицити ", изясни пред " Сега " акад. Денков. Според него въпросната методика може да е подготвена до лятото на 2022 година, след което да бъде обяснена на шефовете и обществото. Евентуално нейни детайли могат да се пробват в бюджета за 2023 година През 2024 година пък тя може към този момент да е значителен детайл от финансирането на учебните заведения.

За да се вкара правилото " парите следват качеството ", е нужно да имаме стандартизирано външно оценяване, която да демонстрира резултатите на възпитаници на края на даден стадий. Затова и желанията за унищожаване на някои изпити, да вземем за пример НВО в 4 клас - както настоя Има Такъв Народ, надали ще се случат, стана ясно от полемиката. На нея не бе издигнат и различен, по-специализиран въпрос - дали НВО-то в 7 клас ще е единствено по български и по математика, или ще бъде интегргиран изпит с въпроси от други предмети. За разискване в експертен формат бе оставена и тематиката за невъзможността децата до 4 клас да повтарят класа, което Има Такъв Народ настояха да се отстрани.

Партиите се съгласиха, че образованието е трайно недофинансирано, само че към момента не е ясно дали парите за системата ще се обвържат с Брутният вътрешен продукт. Демократична България упорства средствата за приблизително обучение да са 4% от Брутният вътрешен продукт, за висше обучение - 1% и за просвета - 1%, а според БСП системата следва да получи 5% от Брутният вътрешен продукт. 

 

За мандатността

Мандатността на шефовете също не получи дефинитивно решение. От " ИТН " настояха да се вкарат 2 мандата от по 5 година, като по-късно шефовете да имат опцията да се явят на обществен конкурс и да оглавят друго учебно заведение. " Не би трябвало да подценяваме силата на шефовете, има такива, които са национално богатство, те са визионерите, с 2 мандата те ще бъдат изцяло демотивирани. Нека има безчет мандати, само че наложителна препоръка на 5 година ", приканиха от Българска социалистическа партия. " Ако ще ги атестираме, мандатът губи смисъла си. Ако желаеме визионери, не би трябвало да ги ограничаваме ", показаха и от Демократична България. От Политическа партия обявиха, че са съгласни, че би трябвало да има мандатност, но дали един шеф ще има идващ мандат, би трябвало да зависи от оценката на работата му. " Ако се оправя, няма причина да бъде сменян, тъй като отговорностите са големи ", съобщи акад. Денков. 

 

Висше обучение

Партиите се сплотиха и, че би трябвало да има промени в закона за развиване на университетския състав и да се усъвършенстват процедурите за академично израстване, вероятно и да се завишат минималните условия за доцент и професор. Акад. Денков не се съгласи с Българска социалистическа партия, че таксите за университетите би трябвало да отпаднат, защото даже и ниски, те карат студентите да бъдат по-взискателни. Промени би следвало да има и в Агенцията по акредитация и може би да се усъвършенства рейтинговата система, считат партиите. Всички желаеха да се усилят парите за докторантите, като акад. Денков се застъпи те да са най-малко 1000 лева

 

БЪДЕЩИ ПРОМЕНИ

Ролята и функционалностите на настоящия Национален инспекторат по образованието ще бъдат изменени. Как тъкмо - още веднъж е въпрос на следващи решения. Нови моменти следва да има и при квалификацията на учителите - ще се прегледат сегашните просветителни курсове, ще се акцентира на такива, които дават отговор на потребностите на учителите и ще се ускори контрола, желаеха всички.

Партиите се съгласиха, че е нужно самостоятелно идентифициране на пропуските на всички възпитаници вследствие на отдалеченото образование, които вероятно да се наваксват през лятото. " Ако би трябвало, ще се разисква и по-ранно започване на образователната година, да вземем за пример първия понеделник на септември, само че всичко това предстои на разискване ", разяснява министър Денков. Още би трябвало да са работи за рационализиране на механизма за връщане на децата в учебно заведение, за увеличение на извънкласните действия, заниманията по ползи, спорта и изкуствата, за понижаване на административната тежест за учителите и тъй наречените На следваща огромна полемика ще се разисква и темата за децата със специфични потребности, тъй като, както всички се съгласиха, приобщаването за тях не работи в реалност.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР