Около 382 000 българи ще бъдат засегнати от вдигането на

...
Около 382 000 българи ще бъдат засегнати от вдигането на
Коментари Харесай

Близо 400 000 души ще плащат по-високи осигуровки

Около 382 000 българи ще бъдат наранени от повдигането на оптималния застрахователен приход от 1 април от 3000 на 3400 лева От тях 217 000 българи получават заплати сред 3000 и 3400 лева, а 165 000 – над 3400 лева 25% от тези хора са заети в ИТ бранша, 11% – в здравеопозването, 6% – в държавното ръководство, 4% – в консултанските услуги, 2.5% – във финансовия бранш.

Данните бяха показани от шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов пред депутатите от бюджетната комисия, която разисква на първо четене трите бюджета – държавния, на здравната каса и на Национален осигурителен институт. Отделни съвещания по същите планове организират и комисиите по обществена политика и по опазване на здравето, което провокира рецензии от опозицията, защото редица депутати са членове на повече от една от тези комисии.

И в двете комисии най-дълги разногласия провокираха точно желанията за нарастване на оптималния застрахователен приход и минималните прагове за обезпечаване. Чуха се гласове, че плануваното нарастване на пенсиите с 6,1% по швейцарското предписание от 1 юли към този момент е изядено от инфлацията. Имаше оферти да се вдигне или напряко да се отстрани таванът на пенсиите. Многократно беше подчертана неналичието на промени в разнообразни сфери. Управляващите обаче не отстъпиха от нито едно от предложенията си, написа вестник " Сега ".
Продължава сагата с оптималния застрахователен приход  {{ otherArticle[0].article.title }}
Данъците у нас не би трябвало да се трансформират, само че би трябвало да започн...

" Няма повдигане на налози и осигурителни вноски с бюджета за тази година ", акцентира при дебатите в бюджетната комисия финансовият министър Асен Василев. По същото време в обществената комисия Хасан Адемов от Движение за права и свободи разясняваше тъкмо противоположното. " Никъде не сте обещавали, че ще увеличавате осигурителните вноски, само че повишавате базата, някъде да сте го споделили това? ", разкритикува той ръководещите.

Василев твърдо отхвърли да одобри рецензиите, че нарастването на оптималния застрахователен приход ще изгони ИТ компаниите от България. " Нормално опазване на здравето, положително обучение, пътища, които не са като лунни пейзажи, да не ти разбият колата, да не те ограбят, да няма с часове конфликт с администрацията. Това търсят ИТ експертите. На тях времето им е доста по-скъпо от тези 50 или 100 лева, които ще платят в допълнение. Единственият метод да ги задържим в България са по-добри условия. В ИТ фирмите по тази причина си вършат лични детски градини и подписват контракти за опазване на здравето с частни лечебни заведения – тъй като страната не може да им ги обезпечи ", разяснява той.

Александър Иванов от ГЕРБ изиска прогнози от финансовото министерство дали ще има по-голяма събираемост от тази мярка. Според него тя ще подтикне хората с по-високи приходи да не се обезпечават на действителна заплата.

" По целия свят хората с огромни приходи имат интерес да заплащат огромни вноски, тъй като след това получават пенсии, близки до заплатите им. Нито един банкер или ИТ експерт няма да си остави хубавата работа за 100 лева по-голяма осигурителна вноска. Не виждам немци да бягат от Берлин, където налозите са 42%, в България с 10% налог. Освен това е въпрос на обществена правдивост ", отвърна Румен Гечев от Българска социалистическа партия. Според него ИТ секторът се тика напред като най-пострадал от увеличението на тавана на обезпечаване само с пиарска цел.

" Да, България " също не е съгласна с повдигането на оптималния застрахователен приход, само че утвърждава въвеждането на правила като съответствие на междинна заплата към минимална или минимална заплата към инфлация. Георги Ганев също като Хасан Адемов подсети, че запазването на ставката не значи, че не се уголемява данъчната основа. " За тези хора оптималният застрахователен приход е нарастване на налога ", разяснява депутатът.
ИТ секторът се усеща измамен
В бюджетната комисия бяха изслушани и представители на ИТ бранша. " Не става въпрос за 50-те или 60-те лв., които ще би трябвало да внасят в допълнение нашите експерти. Проблемът е в неналичието на разговор ", съобщи ръководителят на БАСКОМ Добромир Иванов.

Той напомни, че в секторът е приветствал обещанията на новите ръководещи да няма повдигане на налози, както и уверенията, че пари в страната има. " Само 2 седмици след изборите стана ясно, че, без това да е говорено с бизнеса. Проблемът е в връзката, в неналичието на предвидимост ", уточни Иванов.

По думите му хората работят прочувствено, те са разочаровани, че са излъгани. Затова и сега доста ИТ експерти откривали свои компании, посредством които да работят на минимална заплата, разчитайки на дивидента. " Това се разисква във форумите. Цели адвокатски фирми влизат в тази бизнес ниша. И това е поради неналичието на разговор ", уточни Иванов.

От БАИТ пък обясниха, че от ден на ден програмисти се изкушават да работят по планове отвън България. " Принудени са да вдигнат цените на софтуерните си услуги, тъкмо в този момент, когато доста компании ги търсят за цифровизация на бизнесите си. Все повече програмисти се изкушават да работят по планове отвън България.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР