Около 33% от хората са засичали подвеждаща информация за коронавируса

...
Около 33% от хората са засичали подвеждаща информация за коронавируса
Коментари Харесай

33% засичат лъжи и подвеждаща информация за коронавируса в социалните мрежи

Около 33% от хората са засичали подвеждаща информация за ковид в обществените мрежи, демонстрира изследване, представено от " Политико ".

Всеки трети в Съединени американски щати, Испания, Германия, Англия, Аржентина и Южна Корея споделя, че е виждал подправена или подвеждаща информация в обществените мрежи, обвързвана с ковид.

Изследването е оповестено от Института за проучване на публицистиката " Ройтерс " към Оксфордския университет. То е показано, откакто Фейсбук and Гугъл оповестиха, че ще се борят с дезинформацията за ковид в техните мрежи. Технологичните колоси към момента са упреквани, че не вършат задоволително за премахването на неистини и друго наличие, което може да сложи живота на хората под риск.

В изследването на Оксфордския университет са взели участие 8500 души от шестте страни през последната седмица на март и първите дни на април.

Директорът на института Расмус Нилсен съобщи, че продължава да се популяризира дезинформация и че този проблем не може да се позволи от единствено себе си. Според Нилсен належащо е по-голямо съдействие.

Най-високите равнища на дезинформация в обществените мрежи са регистрирани в Испания и Аржентина, където повече от 40% от интервюираните настояват, че има някаква форма на неистина на платформите спрямо 28% в Германия.

В Обединеното кралство тази позиция заемат 38 на 100 от интервюираните, до момента в който в Съединени американски щати 33% споделят, че са видели доста неистини и подвеждаща информация на цифровите платформи.

Съединени американски щати също демонстрират най-високи равнища на поляризация измежду интервюираните, като хората с леви политически убеждения се доверяват повече на обичайните медии, а американците с десни политически възгледи имат вяра повече на националното държавно управление като благонадежден източник на вести. /news.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР