Около 32 000 са тези, които имат трудов договор и

...
Около 32 000 са тези, които имат трудов договор и
Коментари Харесай

Деница Сачева разясни схемата за подпомагане на засегнатите от COVID кризата

Около 32 000 са тези, които имат трудов контракт и осигуровки в ресторантьорския отрасъл. За тях ще се търси решение. Този механизъм ще проработи до 1-2 седмици. За бранша на нощните заведения първо ще се види на какъв приход се обезпечават чиновниците. Ако е покрай минималния приход за 4 часа труд, тогава помощта ще е в порядъка на 20-30 000 лв. общо. Трябва да се погрижим за всички браншове. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева след съвещание на обществената комисия в Народно събрание, заяви Novini.bg.

Това ще се случи, в случай че се измисли сходна стратегия за подкрепяне на засегнатите браншове, посочи министъра. Тя акцентира, че би трябвало да се погрижат за всички наранени браншове освен за един. Според груби сметки засегнатите, които ще имат потребност от подкрепяне ще са към 50 000 души.

„ Всички, които са пропуснали правото си и към този момент в изминал период от 5 години насам, могат да трансформират своето решение, в случай че преценяват да трансферират своите средства от повсеместен пенсионен фонд в Национален осигурителен институт. Отваря се 6-месечен прозорец за тези, които би трябвало да създадат самостоятелен избор. Не насърчаваме всеки да бърза да го прави, просто всеки може да направи своите сметки, да потърси информация от универсалния си фонд и да реши кое би били по-изгодно за него “, посъветва общественият министър по отношение на втория дирек от пенсионния модел.

„ Коефицентът на редукция ще взима под внимание интервалът, който беше преустановен от дотацията от 12% от страната и интервалът, в който хората не са се осигурявали в повсеместен пенсионен фонд. Действително този модел беше неправдив. Предварителните калкулации от Национален осигурителен институт демонстрират, демонстрират, че той би могъл да падне под 10%, само че с какъв брой тъкмо ще се понижи коефицентът на редукция следва занапред да забележим, когато приемем този текст. Национален осигурителен институт ще промени методиката си и ще показа изчисленията на обществеността “, разяснява тя.

„ Ще се направи прогресивна канара, в която коефицентът ще бъде под 10% до 24-25% през 2037 година, когато ще се изравнят изискванията. Една от концепциите е да се даде опция стъпаловидно, т.е. тези, които най-скоро би трябвало да създадат избора си, да могат да създадат това една година преди пенсия и до 2037 година да се вкара правилото за 5 година Към момента 5 година преди пенсия е прекомерно рано, с цел да може човек да направи прецизен и осведомен избор кое би било най-изгодно “, изясни министър Сачева.

През идната година ще се пенсионират 17 000 дами и няма да има потребност да се трансформира бюджетът за ДОО, стана ясно от думите ѝ.

Във връзка с активността на хората, които имат образователни школи и активността им се приключва, в общественото министерство се разисква опцията с европейски средства да се направи по този начин, че да се измисли нова стратегия, която да размени спрените сега и която да не изисква самоучастие на работодателите. Идеята да се компенсират служащите и чиновниците е допустима, само че би трябвало да се измисли механизъм за всички стопански действия, които биха могли да бъдат наранени “, сподели тя.

В рамките на бюджета на Националното публично обезпечаване има заложени още 711 милиона, които са за безработица. Ако успеем да овладеем безработицата до 7% няма спънка с вътрешно обезщетени промени да се насочат още средства към мярката 60/40. Тя остава водеща за държавното управление, защото е сполучлива и работеща, акцентира Деница Сачева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР