Около 300 000 са българите, които живеят в Украйна. Немалка

...
Около 300 000 са българите, които живеят в Украйна. Немалка
Коментари Харесай

Бесарабска българка: Хората в моето село са много ядосани на неверните твърдения на Възраждане

Около 300 000 са българите, които живеят в Украйна. Немалка част от тях са в зоната на военните дейности.

Това описа бесарабската българка Райна Манджукова, която е и шеф на Изпълнителната организация за българите в чужбина.

" Тези наши сънародници, техните деца, техните неделни учебни заведения, които са в Бесарабия и останалата свободна част на Украйна, си живеят естествен живот. На 8 беше онлайн изпитът за образование в български ВУЗ-ове. На 15 и 16 юли ще бъде повторният изпит. Имаха условия децата да се явят онлайн, за разлика от другите, които са в окупираните територии ", разяснява шефът на Изпълнителната организация за българите в чужбина Райна Манджукова в студиото на " България заран ", съобщи Днес.бг.

По думите ѝ сънародниците ни в свободните територии и в този момент се свързват Изпълнителната организация, само че със същите въпроси и проблеми като отпреди войната.

" Нашите сънародници сега са в същата обстановка като всички останали жители на Украйна. Заради късото време на наличието на президента Зеленски в България не беше отворена тази тематика. Спекулации са, че бесарабските българи наложително ги хващат нощем и ги изпращат да водят война. Имам непрекъснати контакти на битово равнище, освен на равнище институции - нашите сънародници не са в по-неблагоприятни условия, в сравнение с всички останали жители на Украйна ", безапелационна е Манджукова.

Това, което прави Изпълнителната организация за българите в чужбина, е да удостовери българския генезис за задачите на други институции, разгласи шефът ѝ.

" Ние сега удостоверяваме българския генезис за три институции - за потребностите на Министерството на образованието, за Министерството на вътрешните работи и Агенцията по заетостта, и Инспекцията по труда. Потокът не се е нараснал. Самата война по никакъв метод не промени динамичността. Хората, които са се открили в България като бежанци, имат документ за краткотрайна протекция. Тези, които са получили краткотрайна протекция, упражняват правата си за България ", изясни Манджукова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея, когато войната свърши, ще има по-голям поток, тъй като доста от хората, които са сега в България, ще решат да останат. Тя разяснява и поисканата автономност от " Възраждане " на българите от Южна Бесарабия.

" Много се разгневиха. Общувах с хора от моето село. Подклажда се разделянето. Това беше човешка реакция. Това писмо не е подписано под напън ", безапелационна е тя.

Манджукова разгласи, че една от дилемите пред Изпълнителната организация за българите в чужбина е да уеднакви законодателството. " Предприели сме стъпки, от всички парламентарни групи имаме поддръжка. Надявам се да стигнем и до въпроса за ролята на Агенцията в чужбина като орган, който координира държавната политика ", настоя тя.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР