Около 22.15 ч. вчера в Катедрата по инфекциозни болести във

...
Около 22.15 ч. вчера в Катедрата по инфекциозни болести във
Коментари Харесай

Тестовете на българите от Ухан са отрицателни

Около 22.15 ч. през вчерашния ден в Катедрата по инфекциозни заболявания във ВМА бяха признати момче и момиче, евакуирани от град Ухан, през Франция до София. Транспортът мина без катастрофи, болните бяха признати в катедрата и сложени под карантина. Направените проби за новия ковид са негативни. Днес двамата българи са в положително положение, усмихнати са, наспали са се, и все още нямаме терзания. Това обяви на ексклузивен брифинг полк. доцент доктор Георги Попов, д.м., шеф на Катедра,,Инфекциозни заболявания ” във ВМА, представен от БГНЕС.

В средата на инкубационния интервал - след към седмица, ще бъде изработен втори тест за съществуването на ковид, с цел да се потвърдят изрично негативните резултати.

 

Двамата българи, които бяха евакуирани от китайския град Ухан

 

след експлоадирането на новия ковид бяха превозени от Франция до летище " София " с военно-транспортен самолет " Спартан ", в който бяха съпроводени от екип от Военно-медицинска академия. Те ще останат във ВМА под карантина, най-вероятно 14-дневна. Те пристигнаха във френския град Истр, с френски аероплан в границите на общоевропейската интервенция. На борда, с изключение на двамата българи са били още 249 пасажери от десетки националности.

 

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев инспектира

 

пък сутринта работата на термокамерата на Терминал 2 на Летище София. На Терминал 1 камерата е инсталирана и още през днешния ден ще проработи, само че там се ползва безконтактно премерване на температурата с така наречен " револвери ", сподели той. На летището във Варна се чака също термокамерата да проработи през днешния ден, а до петък ще получат такава и на летището в Бургас, където все още температурата на идващите пасажери се мери с " револвер ".

Във връзка със създалата се обстановка и терзания измежду българските жители по отношение на разпространяването на новия ковид взех решение персонално да дойда тук на летището и да се срещна с организацията и координацията на органите, които имат отношение по запазване здравето на жителите, които идват на територията на Република България, разгласи Ананиев и след това самичък се похвали: " Организацията и координацията е основана извънредно добре. На терен са минимум 10 души от здравните служби на Министерството на здравеопазването, а също по този начин и съответните екипи на Гранична полиция, летищните управляващи и Агенция " Митници ".

 

Броят на починалите в Китай поради ковид доближи 361 души,

 

съобщи в това време Франс прес, представена от БНР. По данни на управляващите в провинция Хубей, в която се намира Ухан - градът, считан за огнище на болестта, са били регистрирани нови 57 случая на болни с летален край.  С новите данни броят на жертвите на новия ковид надвишава този на починалите 349 души в Китай от ТОРС през 2002 година, допълват от Агенция Франс Прес. 

На 17 200 души набъбна и броят на хората, инфектирани с заболяването в страната. Това оповестиха от китайската Национална здравна комисия, съгласно чиито данни са регистрирани и доказани 2 829 нови случая. 

Междувременно

 

италиански учени оповестиха, че са съумели да изолират вируса

 

 Италия е първата страна в Европа, която съумява да реализира това. Вирусът е бил изолиран  в лабораториите на Националния институт по инфекциозни болести в Рим “Ладзаро Спаланцани ”, където са били признати двама китайски туристи със подозрение за болестта. Данните на италианската лаборатория ще бъдат предоставени на учените от целия свят, с цел да се усилят възможностите за лекуване и разкриване на ваксина.  

По-рано управляващите във Филипините събощиха за първи смъртен случай от ковид отвън Китай. Там е умрял 44-годишен мъж от Ухан, заяви филипинският клон на Световната здравна организация (СЗО), представен от БГНЕС. Уточнява се, че умрелият е един от двамата пациенти на територията на Филипините, за който беше доказано, че е инфектиран. Смъртта му е настъпила късно на 1 февруари.

Заради разпространяването на вируса отвън Китай министърът на защитата на Съединени американски щати Марк

 

Еспер разпореди да бъдат готови 1000 пространства за сложени под карантина

 

жители, за които има съмнения, че са инфектирани с ковид. Това съобщи представителят на Пентагона Джонатан Хофман. В обява в Twitter Хофман разяснява, че пространствата за карантина ще бъдат оборудвани в най-скоро време за всички, които идват от чужбина. Осигуряването на тези изолатори е по искане на Министерството на здравеопазването на Съединени американски щати.  

В самия завършек на 2019 година китайските управляващи осведомиха СЗО за огнище на незнайна пневмония в град Ухан, ситуиран в централната част на страната. Експертите откриха причинителя на болестта - коронавирусът 2019-nCoV. СЗО към този момент квалифицира протичащото се като световна опасност за публичното здраве с интернационално значение. В опит да изолира болестта Китай през вчерашния ден затвори още един огромен град - Уънчжоу, на към 800 километра от Ухан - метрополията в основата на епидемията. Само преди ден китайските управляващи оповестиха, че евентуално ще се окаже, че вируса се предава към този момент освен по въздушно-капков път , само че и при други условия, в това число допиране, потребление на общи движимости и така нататък

Броят на инфектираните отвън Китай също се усилва. Затова и в редица страни по света бяха въведени изключителни ограничения.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР