Около 18 000 военнослужещи от 19 държави-членки на НАТО започват

...
Около 18 000 военнослужещи от 19 държави-членки на НАТО започват
Коментари Харесай

Водени от американската армия военни учения започват на източния фланг на НАТО

Около 18 000 военнослужещи от 19 държави-членки на НАТО стартират годишни военни учения в Полша и балтийските страни , за да засилят бойната подготвеност на източния фланг на алианса, поради все по-агресивна Русия , оповестява Агенция Франс Прес.

Осмото обучение " Сейбър Страйк " е до 15 юни, на фона на желанието на Полша за разполагане на американските войски в страната. Министерство на защитата може да похарчи сред 1,5 и 2 милиарда $, за американска база в Полша .

Предложението провокира незабавна рецензия от страна на Москва , като Кремъл упорства, че такова деяние " няма да има никаква изгода за сигурността и стабилността на континента ".

Съединените щати управляват многонационална бойна група на НАТО в Полша . Германия, Англия и Канада командват още три в околните балтийски страни Естония, Латвия и Литва , където са планувани и ученията.

" Те ще бъдат тествани особено по време на " Сейбър Страйк ", демонстрирайки уговорката на алианса. Ученията демонстрират гъвкавостта на наземните и въздушните сили, за бърза реакция при рецесия. Това разрешава наличие там, където имаме потребност от нея. Ние сме изцяло способни да организираме комбинирани и взаимни интервенции ", разяснява във Вилнюс бригаден военачалник Ричард Кофман.

 НАТО покачва боеспособността си поради повишената настъпателност на Русия
НАТО покачва боеспособността си поради повишената настъпателност на Русия

Плановете ще бъдат разисквани на срещата в Брюксел...

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбегр разяснява в понеделник във Варшава, че чака от водачите в юлската среща на високо ниво в Брюксел да вземат " решения за поддръжка, подготвеност и военна подвижност " на силите в Европа , изключително във връзка с четирите бойни групи, ситуирани след 2016 година

През май 2017 година армията на Съединени американски щати сътвори нов европейски щаб в Полша , с цел да командва към 6 000 бойци, ситуирани в интервенции за НАТО и Пентагона в района . Този ход е едно от най-големите разгръщания на американски сили в Европа след Студената война и е предопределен да успокои най-източните съдружници на НАТО, разтревожени от честите военни учения на Русия наоколо до границите им и анексирането на Крим.

Засилването на отбранителните контакти с Вашингтон, е подписаният от Полша контракт през март на стойност 4,75 милиарда $ за закупуване системи " Пейтриът " от Съединени американски щати.

Москва смята разгръщането на " Пейтриът " в Полша и Румъния, за нарушаване на контракт за въоръжение от 1987 година и че могат да бъдат употребявани за изстрелване на ракети против Русия.

През февруари Литва упрекна Русия в трайно разполагане на ракети " Искандер ", способни да носят нуклеарно оръжие в Калинингра д. Тазгодишните маневри " Сейбър Страйк " ще се проведат частично тъкмо в този район .

 Литва скочи против разполагането от Русия на ракети
Литва скочи против разполагането от Русия на ракети " Искандер " в Калининград

" Половината " столици в Европа били застрашени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР