Около 17 души, ползвали средства по програмата за къщи за

...
Около 17 души, ползвали средства по програмата за къщи за
Коментари Харесай

17 собственици на къщи за гости с евросредства са предадени на прокуратурата

Около 17 души, употребили средства по програмата за къщи за посетители, са предадени на прокуратурата и би следвало дотацията им да стане 100 % изискуема, заяви земеделският министър Десислава Танева. Танева уточни, че по мярката, по която са били построени къщите за посетители, са били тествани всички бенефициенти. По думите й резултатът е, че това е мярката с най-вече нарушавания, само че те не са повече от тези, регистрирани в други страни.

Скандалът с така наречен къщи за тъщи "гръмна " през април тази година. Всичко стартира от журналистическо следствие, съгласно което някогашният зам.-министър на стопанската система Александър Манолев е дал земя и заем за построяването на къща за посетители, която обаче той употребил като частна вила. Манолев твърдеше, че няма нищо общо с плана, само че подаде оставка от поста.

Окръжна прокуратура – Благоевград притегли като обвинени Манолев и Ана Димитрова за закононарушение, засягащо финансовите ползи на Европейския съюз, осъществено от двамата в съучастничество. Според обвиняването Манолев като подстрекател и помощник, а Ана Димитрова в качеството й на търговец са подали подвеждаща информация към Държавен фонд "Земеделие ". Неверните сведения са показани, с цел да може компанията на Ана Димитрова да получи средства от фондове, принадлежащи на Европейски Съюз в размер на 391 160 лв..

Впоследствие министър председателят Бойко Борисов разпореди цялостна инспекция на бенефициентите по програмата. Резултатите бяха изнесени от Десислава Танева през юли. Те демонстрираха, че 15 от общо 295 къщи за посетители, тествани от Държавен фонд "Земеделие ", не действат като такива. При други 75 пък са открити отклонения от декларираните в тях действия. Собствениците на 15-те къщи, които се употребяват за персонални цели, трябваше да върнат напълно изплатената им дотация. Получените от тях средства са в размер на 4,5 милиона лв.. Проверката сподели също, че една от тестваните къщи е директно обвързвана със служителка на фонд "Земеделие ", а при други две са открити роднински връзки с кметове на обитаеми места. Санкциите, при които са открити сходни нередности, варират от 5 до 15 % от размера на платената поддръжка.

Публичните данни демонстрират, че към края на юли 600 000 лв. са върнати все още от притежатели на къщи за посетители, финансирани по европроекти.

.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР