Около 15 септември вероятно ще бъдем близо до максимума на

...
Около 15 септември вероятно ще бъдем близо до максимума на
Коментари Харесай

Денков очаква около 15 септември да е пикът на вълната


Около 15 септември евентуално ще бъдем покрай максимума на вълната. Това значи, че огромна част от страната ще бъде в „ алената зона “. Това предвижда в предаването „ Лице в лице “ служебният министър на образованието Николай Денков.

„ Със сигурност ще има компликации, само че най-малко за първокласниците ще осигурим първи образователен ден, който да запомнят. След това според от съответната обстановка във всяко учебно заведение да се мине на оптимално присъствено образование, само че без да рискуваме живота и здравето на учителите и децата “, сподели Денков.

По думите му няма място за апели, които отиват в едната или другата прекаленост. Според него би трябвало да се приложи вярната мярка във всеки съответен случай.

Първите дни на септември ще има и повече информация за това каква част от педагогическия и непедагогическия личен състав е имунизиран.

Относно това дали ще се планува учениците да се тестват за ковид Николай Денков изясни, че с Министерството на здравеопазването се разисква въпроса за набирането на по-щадящи проби, при които се взима проба от устата.

Здравното министерство сега изследва какви са опциите за импорт на такива проби. Денков изрази вяра да бъдат обезпечени за началото на образователната година. Те ще са безвъзмездни.

Задачата на МОН е да обезпечи тези проби, а всяко учебно заведение ще взема решение по какъв начин ще работи. Ако имат единодушието на родителите и могат да тестват всички деца, ще имат опцията да го вършат всяка седмица.

Денков акцентира, че би трябвало да има актуализация на бюджета, с цел да може да се обезпечат тестванията.

С решение на педагогическия съвет на обещано учебно заведение шефът ще провежда периодическото тестване на педагогическия и непедагогическия личен състав.

Николай Денков още веднъж напомни какви ограничения се плануват при другата заболеваемост. При „ зелена зона “, която обаче по думите му е малко евентуално да имаме към 15 септември, всички учебни заведения са отворени.

При „ тъмночервена зона “ Министерство на здравеопазването блокира региона, всичко е затворено и незабавно се минава към отдалечена форма на образование.

При „ жълта “ и „ алена “ зона има благоприятни условия за доста разновидности съгласно това каква е съответната обстановка в обещано учебно заведение и паралелки. Учениците от 1. до 4. клас оптимално дълго ще са на учебно заведение. Те ще преминат към образование у дома единствено при „ тъмночервената зона “1 акцентира министърът.

Относно маските предписанието на Министерство на здравеопазването е ясно – за педагогическия и непедагогическия личен състав те са наложителни, без значение от това дали са имунизирани или преболедували.

По отношение на децата детските градини, като се изключи предучилищната група, са без маски. Предучилищната група и учениците от 1. до 4. клас са без маски при зелен сюжет. За останалите би трябвало да има маски, само че когато има час по физическо на открито, не е належащо.

Детските градини ще бъдат затваряни единствено в краен случай – в „ тъмночервената зона “. Също по този начин, в случай че има местен гърмеж с доста огромен брой деца, които да се разболеят. Дори и в алената зона детските градини ще продължат да работят.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР