Около 1200 общински пътя са в лошо състояние, около 900

...
Около 1200 общински пътя са в лошо състояние, около 900
Коментари Харесай

Около 1200 общински пътя са в лошо състояние, едва 200 са в отлично

Около 1200 общински пътя са в неприятно положение, към 900 са в незадоволително и едвам 200 са в чудесно, демонстрират данни на Сдружението на общините.

Процентно към 60% от общинските пътища или елементи от тях имат нужда от ремонт или реорганизация. Това значи, че повече от половината или забележителна повърхност от настилката на тези пътища е развалена, с формирани коловози и деформации. Общата дължина (на база представилите информация 260 общини) с нужда от ремонт/реконструкция са 11 250 км. общински пътища. По предоставените данни от общините, за към 600 общински пътя има създадени капиталови планове за ремонт или реконструкцията им в друга фаза на планиране (технически или работен проект).

Ремонтът или рехабилитацията на 1 445 общински пътя са включени в стратегически документи на общината - в Общинските проекти за развиване 2014-2020 година или в капиталовите им стратегии. Част от общините показват, че за ремонта или рехабилитацията на част от общинските пътища са подписани контракти за безплатно финансиране по Програма за развиване на селските региони 2014-2020 година

Необходимите общо към 5,3 милиарда лева за възобновяване на естественото експлоатационно положение на пътищата, явно, не може да бъде обезпечен посредством какъвто й да растеж на целевата дотация за финансови разноски, нито посредством спомагателни прехвърляния стекущо през годината.

Затова има концепция за финансиране на общинската пътна мрежа посредством основаване на Национална стратегия „ Общински пътища “ с годишен бюджет от 300 млн. лева, обезпечени от държавния бюджет. НСОРБ ще предложи програмата да се управлява от Министерство на районното развиване и благоустройството, по сходство на националните стратегии, които се ръководят от МОН. Кметовете считат, че критериите за достъп на общините до Програмата да следва да регистрират положението на правите, както и разпределението им по региони за обмисляне и да бъдат направени взаимно с НСОРБ. Сдружението ще внесе предлагането, като част от цялостния пакет на НСОРБ в границите на договарянията за Бюджет 2021 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР