Около 10% до 20% от заразените с коронавирус могат да

...
Около 10% до 20% от заразените с коронавирус могат да
Коментари Харесай

Проф. Червенякова: До 20% от заразените с коронавируса развиват пневмония

Около 10% до 20% от инфектираните с ковид могат да развият пневмония. Когато развият пневмония, риск от дихателна непълнота е леталният излаз при тези заболели. Но доста от тях го изкарват като леко респираторно заболяване. Това сподели пред Българска национална телевизия проф. доктор Татяна Червенякова, изпълнителен шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване по инфекциозни и паразитни заболявания „ Проф. Иван Киров “.

Коронавирусите позаиграха в последното десетилетие под формата на две болести - ТОРС и близкоизточният респираторен синдром. От това семейство 4 коронавируси могат да се срещнат в човешката популация. Дотолкова новият ковид не е изненада, сподели проф. Червенякова.

" Това, което е изненада, е че с доста бързи темпове пораства броят на заболелите. Съответният леталитет се движи към 10%, най-малко по данните, които имаме досега и ограниченията, които са взети от всички равнища освен в Китай, а и в света във връзка с ограничение на епидемията. Това е може би мощният миг, тъй като хората се учат и опитът ни оказва помощ ", изясни тя.

Успехът за толкоз малко време е, че генетиката на вирусът е разпознат. Ясно до този миг е, че част от заболелите, само че не всички развиват пневмонии и от време на време се стига до летален излаз, сподели експертът. Не е ясно обаче по какъв начин тъкмо се предава болестта.

Лично аз съм обезпокоена чисто научно и на практика. " Не мога да кажа, че рискът е висок поради това, тъй като ние нямаме директни полети ", добави тя. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР