Около 1 млн. антиген тестове ще бъдат закупени от държавата

...
Около 1 млн. антиген тестове ще бъдат закупени от държавата
Коментари Харесай

Балтов очаква антиген тестовете да са безплатни за всички


Около 1 млн. антиген проби ще бъдат закупени от страната и скоро би трябвало да станат налични и безвъзмездни за всички. Това разяснява шефът на „ Пирогов “ проф. Асен Балтов пред БиТиВи.

„ Когато дойде пациент с по-леки признаци, се мери сатурация, прави се бърз тест (ако няма изработен PCR) и в случай че той е положителен, се прави и PCR тест, след това се прави цялостна кръвна картина, рентгенова фотография и скенер, в случай че е належащо, по-късно се преценя той дали може да продължи лекуването си у дома, или би трябвало да постъпи за хоспитализация. Навсякъде в изнесените фургони като триаж това се прави. Има вътрешни логаритми в лечебните заведения за преразпределение на потока. Само през вчерашния ден в нашата болница има 220 минали, които са потърсили диагностика и лекуване за ковид “, съобщи той.

По думите му в доста от случаите на хората, които идват в болница, са доста закъснели с търсенето на помощ и случаите са с летален край. Той уточни, че постоянно хората чакат да им мине и подценяват признаците като гърлобол и температура.

Балтов сподели още, че към 400 медицински мощ от „ Пирогов “ са минали към този момент ковид. В момента работят 450 индивида, които се занимават с Коронавирус отделения и единствено 7 са инфектирани и са излекувани. По-лесно се заразяват на открито, когато контактуват с други хора, добави той.

Силно се надявам, че сме наближили пика на пандемията. Носенето на маски се оказа, че е най-големият зложелател на увеличението на инфектираните. Така не разрешаваме разпространяването на аерозолите, в които се съдържа Коронавирус. Това ще ни помогне да облекчим работата на всички сътрудници в системата на опазването на здравето, акцентира шефът на „ Пирогов “. Маските не пропущат аерозолите. Спекулации са, че вирусът, като премине през маските, ще ни болести. Носейки маска, понижаваме опцията да се инфектираме, а в случай че това се случи, рискът да го прекараме тежко понижава, посочи още експертът. Вече осем месеца си приказваме за това, само че доста хора не схванаха, че не се опитваме да им ограничим свободите, а желаеме да се борим за тяхното здраве, само че и те би трябвало да създадат нещо, с цел да оказват помощ за нас. Изисква се обикновена дисциплинираност и ограничения, добави той.

Колегите от онкологичната болница в София стачкуват, тъй като се тормозят, че цялата болница ще стане за Коронавирус, само че това няма да се случи, разяснява Балтов митинга на медици от онкоболницата в София, които излязоха през днешния ден пред лечебното заведение, предизвикани от откриването на Ковид-отделение в болничното заведение.

Отделението в Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология не е отделено единствено за Коронавирус, а за онкоболни, които в допълнение имат Коронавирус зараза. Няма сега болница, която да е чиста. Всички лечебни заведения вършат по този начин, че да има отделения, където да се лекуват хора, които имат и Коронавирус, посочи Балтов. По думите му това са случаи, които изискват лекуване на незабавно заболяване, само че и Коронавирус. Притесненията и страховете на сътрудниците от онкологичната болница са, че цялата болница ще стане за Коронавирус, само че такова нещо няма да се случи и аз съм уверен в това. Заделени са единствено 10% от леглата там. Няма да пламне болничното заведение. Когато се съблюдават чист и замърсен поток, това няма по какъв начин да се случи, увери той. Проблемът не е в медиците. Проблемът е, че доста от тях се заразяват отвън болничното заведение, уточни още проф. Балтов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР