Оказва се, че когато става въпрос за умопомрачителни въздушни маневри,

...
Оказва се, че когато става въпрос за умопомрачителни въздушни маневри,
Коментари Харесай

Умопомрачителни въздушни маневри: Откриха тайната на летенето на колибритата

Оказва се, че когато става въпрос за умопомрачителни въздушни маневри, колибритата могат да засенчат и Маверик от " Топ Гън ". Тестовете, изследващи по какъв начин птиците се ориентират в пролуки, по-малки от размаха на крилете им, хвърлят нова светлина върху техните " невероятни качества ".

Изследователите са разкрили, че тези дребни същества, обитаващи Северна Америка, имат две разнообразни тактики, които могат да употребяват, с цел да се промъкнат през пролуки, по-малки от размаха на крилата им.

Експертите настояват, че откритията хвърлят светлина върху дългогодишната мистерия по какъв начин колибрите в дивата природа съумяват да преминат през гъста листна маса, с цел да доближат богати на нектар цветя или вкусни инсекти, макар че не могат да приберат крилата си като другите птици.

" Много хора считат, че колибрите са доста бързи и маневрени. Но... тези невероятни качества са в откритото пространство, където ги виждаме. Те са единствено върхът на айсберга ", споделя доктор Марк Баджър, първи създател на проучването от Калифорнийския университет в Бъркли.

В списание Journal of Experimental Biology Баджър и сътрудниците му разказват по какъв начин са основали режисура, включваща четири колибри и две изкуствени цветя.
Всяко цвете се зарежда с нектар единствено когато птицата посети другото цвете, вследствие на което птиците летят напред-назад сред тях.

След това откривателите разделят цветята с една от седемте разнообразни загради с кръговиден или объл отвор, чиято височина и широчина варират от същия размер като размаха на крилата на птиците (около 12 cm) до половината от това разстояние (6 cm).

Изследователите демонстрират всеки от седемте отвора на всяко колибри по 10 пъти и ги записват.

При един от случаите птиците свиват крилата си към тялото и стопират махането им, с цел да преминат бързо през по-малките отвори като патрон.

Баджър добави, че проучването разкрива по какъв начин колибрите, които могат да махат с крилата си 40-50 пъти в секунда, могат да поправят позата си, до момента в който се движат, с цел да прелетят през дребни пространства.

" Просто е необикновено да се види по какъв начин те управляват крилата по време на полет ", сподели той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР