Оживената столица на Мексико някога беше смятана за сравнително безопасно

...
Оживената столица на Мексико някога беше смятана за сравнително безопасно
Коментари Харесай

Дръзко нападение от картел в столицата на Мексико отваря нов фронт в битката с престъпността

Оживената столица на Мексико в миналото беше считана за относително безвредно място на фона на вилнеещата в страната нарковойна, само че поразителен опит за ликвидиране във боен жанр на началника на полицията в града е доказателство, че най-малко една тайфа не се опасява да наруши мира, осведоми Ройтерс.

Изключително жестокият картел " Халиско ново потомство " бързо беше посочен като евентуалния провинен от ранения началник на силите за сигурност в град Мексико Омар Гарсия Харфуч, който беше цел на нападението. Гарсия Харфуч направи това в обръщение, което направи от своя телефон малко след стрелбата, вероятно от болничното си легло.

38-годишният началник на силите за сигурност, прострелян при офанзивата в рамото, ключицата и коляното, макар случилото се даде обещание да продължи да работи.



Въоръжените мъже от картел не съумяха да убият Гарсия Харфуч при удара в петък на разсъмване в един от най-луксозните квартали на град Мексико, само че двама от неговите бодигардове и почтена минувачка, отивала на работа, бяха убити при кръстосания огън.

" Доскоро мнозина отричаха, че огромните наркокартели работят в град Мексико, а това просто не е правилно ", сподели експертът по сигурността Ерубиел Тирадо.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор съобщи във видеопослание в събота, че държавните разследващи служби са знаели за планувано сходно нахлуване против началника и са могли да го предупредят авансово, с цел да бъдат взети спомагателни защитни ограничения, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според кмета Клаудия Шейнбаум по случая към този момент са задържани съвсем 20 обвинени, в това число мъжа, избран като началник на опита за ликвидиране.

Нападението беше осъществено на озеленения градски бул. " Пасео де ла промяна ". Кадри от охранителни камери демонстрираха по какъв начин тежковъоръжени и най-вече маскирани нападатели от картел слизат от пикап, откакто препречват пътя, и засипват със стотици патрони бронирания джип на Гарсия Харфуч.

Много анализатори дефинираха удара като проява на мощ от картела " Халиско ново потомство " и доказателство, че наркобандите евентуално усилват наличието си в столицата на Мексико. Някои обаче изрекоха противоположно мнение.

" За мен това приличаше по-скоро на напразната битка на удавник, в сравнение с проява на мощ ", сподели специалистът по картелите Томас Гевара.

Той означи, че предварителните известия приказват за към три седмици обмисляне, осъществено преди нападението, и уточни добре изпълнената контраатака на полицията незабавно по-късно, при която бягащите въоръжени мъже от картела бързо бяха хванати.

" Поне в град Мексико полицията прави добра работа. И се надявам, че това може да помогне на други полицейски ръководства в други щати. "

Картелът " Халиско ново потомство " е считан за най-силната тайфа в Мексико наред с картела " Синалоа " , управителен по-рано от намиращия се в пандиза наркобос Хоакин " Ел Чапо " Гусман. Често се приказва, че картелът съумява да се внедри в зле платени и подготвени локални полицейски ръководства в страната, с цел да пази по-добре своите широкообхватни незаконни действия.

За разлика от своя предходник, Лопес Обрадор търси не толкоз конфронтационен метод към битката с престъпността, предпочитайки да нападна коренните съгласно него аргументи като бедността и младежката безработица посредством обществени разноски.

Изповядващият леви възгледи Лопес Обрадор повтори това обръщение в събота, като акцентира, че няма да " афишира война на никого ", обещавайки също по този начин да предотврати бъдещи набези. " Няма да им позволим да ни уплашат ", сподели той.

През първата цялостна година на Лопес Обрадор на поста обаче предходната година предумишлените убийства доближиха нов връх, а равнището на убийствата е напът да го надмине тази година.

Ужасната незаконна вълна евентуално ще породи нов напън върху президента да промени тактиката.

" Ще е належащо да се включи армията ", сподели Тирадо, само че призна, че това надали ще ограничи усилването на опитни играчи като картела " Халиско ново потомство " или нови смъртоносни престрелки. " Вече сме гледали този филм. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР