Ожесточени дебати в Мадрид. Споразумението за климата трябваше да бъде

...
Ожесточени дебати в Мадрид. Споразумението за климата трябваше да бъде
Коментари Харесай

Провал на конференцията в Мадрид за климата

Ожесточени диспути в Мадрид. Споразумението за климата трябваше да бъде контрактувано още нощес, делегатите обаче не реализираха консенсус. Удължаването на договарянията с съвсем денонощие към този момент не дава резултат.

Развити против разрастващи. Замърсяващи против пострадали. На 25-та конференция на Организация на обединените нации за климата страните наподобяват все по-разделени. В година, белязана от всеобщи климатични митинги, температурни върхове и серия от естествени катаклизми - климатичният конгрес се обрисува като най-неефективния до момента.

12 дни представители на 200 страни работиха по завършването на Правилника за използване на Парижкото съглашение.

Дебатите забоксуваха към пазарите на въглеродни излъчвания и фанансирането на вредите от световното стопляне.

Саймън Стийл, министър на околната среда на Гренада: От името на дребните островни страни желая да изразя терзанието, че към момента не съществува същинско предпочитание за намиране на компромис.

Около 80 страни и Европейския съюз упорстват за по-строги ограничавания на излъчванията. Но огромните замърсители - Съединени американски щати, Индия и Китай, отхвърлят.

Криста Миконен, министър на околната среда на Финландия: За Европейския съюз е невероятно потегляне от конференция без ясно обръщение, изключително за нуждата от ясни цели за понижаване на нездравословните излъчвания.

Изминаха 4 години от еуфорията от приемането на Парижкото съглашение. От 2020 година то би трябвало да се ползва, което значи, че всяка година - до 2030-та парниковите излъчвания би трябвало да бъдат намалявани със 7,6%. При наклонност тъкмо противоположната, остава въпроса по какъв начин това ще бъде реализирано.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР