Охрид. Три нови земетресения с различна степен на интензивност бяха

...
Охрид. Три нови земетресения с различна степен на интензивност бяха
Коментари Харесай

Паника, страх и тревожност след серията земетресения в Македония

Охрид. Три нови трусове с друга степен на активност бяха регистрирани на територията на Македония в часовете след среднощ. Последният от поредицата земетресения е от 8.41 часа (местно време), със мощ от 2,8 по скалата на Рихтер. През нощта обаче регионът на Охрид бе разтресен от две по-силни трусове. В 6.29 часа (местно време) охридчани бяха събудени от земетресение от 3,8 по Рихтер. За мнозина от жителите на македонския град обаче нощта по този начин или другояче не мина умерено – пет минути след среднощ ново земетресение с магнитуд 4.1 раздруса за следващ път региона. И до момента в който сеизмолозите изясняват, че се чакат по-слаби земетресения, които обаче напълно не съставляват заплаха, суматохата, страхът и тревогата измежду част от популацията в района са осезаеми.

Макар в македонските медии да доминират мненията на специалистите, които приканват хората към успокоение, не липсва и информация за положението на елементарните хора, които към този момент близо трета седмица живеят в напрежение от серията трусове – над хиляда на брой, на които станаха очевидци.

Телевизия „ Канал 5 “ предава, че огромна част от жителите на Охрид са прекарали последната неспокойна нощ на плажовете под намерено небе или в колите си. Не са малко и тези, които са напуснали рамките на града.

IT.mk, който показва настояща информация за сеизмологичната интензивност, оповестява: „ Няколко седмици охридчани и туристите в града са изплашени от земетресенията. Това е видно през последните дни след мощния трус от пета степен по скалата на Рихтер. Гражданите няколко дни след земетресението към момента са нащрек и спят в колите “.

След като привежда данни от Института по география при Природно- математическия факултет, според които няма заплаха от активиране на единствения жив вулкан на Балканите (Дувалото край село Косел), МРТ обръща внимание, че Министерството на защитата отвори порти на военния лагер „ Васко Карангелески " за всички жители, чиито домове имат вреди от серията земетресения и имат потребност от заслон, до момента в който ситуацията се възстановява. Медията осведоми, че към този момент се прави оценка на вредите от трусовете, като към сегашния миг са докладвани вреди на 170 уреди. Прието е и решение превантивно да бъде затворена една детска градина.

След повече от хиляда трусове, които разклатиха Македония през последните три седмици, в охридското село Скребатно е сложена нова сеизмична станция, посредством която да бъде следена обстановката, предава на собствен ред скопският ефирен канал „ Телма “.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР