Огромно търсене, много продажби, постоянен скок на цените.Така се обяснява

...
Огромно търсене, много продажби, постоянен скок на цените.Така се обяснява
Коментари Харесай

Родопчанин: Имам 10 апартамента, строя и къща

Огромно търсене, доста продажби, непрекъснат скок на цените.

Така се изяснява строителният взрив в Източните Родопи. Между 800 и 1000 евро е цената на квадратен метър в регионалния град Кърджали, а блокове не стопират да никнат на всички места.

Едва ли към този момент има гражданин край Арда, който да не може да се похвали с най-малко две жилища. А не липсват и върхове, съобщава 24rodopi.com.

„ Имам 10 жилището, всички ги давам чартърен. В момента даже строя къща “, показва за „ Родопи voice “ родопчанин. Имотите са в Кърджали.

Мъжът е вложил всичко извоювано в недвижимо имущество.

„ Хората се тормозят от инфлацията освен в страната, само че и зад граница. И влагат готовите пари в нещо, което да им даде сигурност. В един миг не изключваме опцията пазарът да се пресити и жилищата, шеговито казано, да станат повече от популацията. Тогава може да се чака пръсване на балона и цените внезапно да паднат. Когато всички станат продавачи, кой ще е купувачът, се пита. Разбира се, това е единствено възможност “, разяснява пред екипа ни брокер. Имоти в Кърджали се купуват от хора от цялата област, в това число и от смолянските общини.

Двойна е облагата за вложител. „ Ако се вложи един милион в създаване на дребна кооперация, ще се завоюват два. Покриват се разноските и чисто остава един милион. Горе-долу такава е сметката. Въпреки нарастването на строителните материали, то се компенсира със скока на квадратния метър. Помните по какъв начин се усилваше. Преди десетина години той бе 350 евро, доближи 500, към този момент надвишава 1000 евро “, разяснява за „ Родопи voice “ чудесно осведомен с калкулациите в сектора.

През четвъртото тримесечие на 2023 година локалните администрации са издали разрешителни за градеж на 2 275 жилищни здания с 16 788 жилища в тях и 1 880 330 кв. м. разгъната застроена повърхност (РЗП), сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Най-много жилища следва да бъдат стартирани в областите София (столица) - 7 559, Пловдив - 2 702, Варна - 1 534, Бургас - 1 345, и Кърджали - 786.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР