Огромният успех на Барби прикрива една мрачна действителност - делът

...
Огромният успех на Барби прикрива една мрачна действителност - делът
Коментари Харесай

Въпреки Барби: В Холивуд все още липсват главни женски роли

Огромният триумф на " Барби " прикрива една мрачна реалност - делът на холивудските филми с присъединяване на жена в основна роля е намалял, съгласно отчет, представен от Агенция Франс Прес. 

Само една трета от игралните филми, създадени предходната година от американската промишленост, са фокусирани върху основен воин жена, се показва в отчета за разнообразието в Холивуд, оповестен броени дни преди раздаването на премиите " Оскар ".

The top 2023 films were those with the most diverse casts, a new report finds.

Diverse moviegoers and women also made up the biggest audiences for top movies.

Yet the share of female writers, lead actors and overall cast members dropped last year.
— NBC News (@NBCNews)
Това се случва макар превъзходството на " Барби " - феминистката ирония на Грета Гъруиг с Марго Роби в основната роля, която с доходи от 1,4 милиарда $ стана най-касовият филм на 2023 г. 

" Дори когато " Барби " счупи върховете, промишлеността сподели, че продължава да подценява филмите, фокусирани върху дами или режисирани от тях " , се показва в отчета, направен от Университета на Калифорния в Лос Анджелис.  

" Жените са изгубили позиции във връзка с представянето, без значение дали става въпрос за основни функции, сценаристи и артисти като цяло ", означават откривателите.

Делът на филмите с основен воин жена нараства устойчиво през десетилетието до 2019 година, напомня отчетът, който излиза за 12-и път. През тази година 44 % от филмите, създадени в Холивуд, наблюдават приключенията на героиня.

Оттогава обаче този дял понижава. За съпоставяне - през 2023 година единствено 32% от холивудските филми са имали жена за основен воин.

" Това е сигнал за пробуждане за Холивуд " , споделя Ана-Кристина Рамон, съосновател на плана и шеф на Инициативата за проучвания в региона на развлекателната промишленост и медиите на Калифорнийския университет. " Студиата би трябвало да влагат в дамите и техните истории. Жените-творци и жените-кинозрители са неразделна част от развиването на промишлеността "

Докладът открива още, че филмите с по-разнообразен актьорски състав, в това число по-голям дял от артисти, които не са бели, нормално се показват по-добре в бокс-офиса.

Големите продължения на франчайзи, в които най-малко половината от актьорите са от етнически малцинства, притеглят повече фенове, в сравнение с предходните елементи, се споделя в отчета, който цитира триумфа на " Крийд 3 ", " Писък 6 " и " Джон Уик 4 ".

По време на премиерния уикенд, когато тези филми са излизали на екран в Съединени американски щати, минимум шест от всеки 10 билета са били закупени от фенове от етническите малцинства, се показва още в отчета.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР