Огромни дървеници от Африка превземат родината ни заради затоплянето на

...
Огромни дървеници от Африка превземат родината ни заради затоплянето на
Коментари Харесай

Огромни насекоми нападат България

 Огромни дървеници от Африка завладяват родината ни поради стоплянето на климата. 10-сантиметровите чудовища към този момент са стигнали до вътрешността на страната.

Последно те са видяни да се разхождат необезпокоявани в няколко пловдивски квартала. Огромната и като че ли бронирана буболечка е откривана по тераси, жилищни входове, прозорци и площадки. Оказва се, че става въпрос за нилска водоплавка, или както е по-известна, огромна водна дървеница.

" Големи са в действителност. Това са едни инсекти от рода на дървениците. Хранят се с дребни рибки, защото са водоплаващи, макар че летят ", разяснява доцент Петър Берон, откривател и един от най-големите специалисти по инсекти.

Нилската водоплавка е известна със засадите си, от които стремително атакува водни жители. При нападението насекомото инжектира мощно корозивна течност и изсмуква жертвата. Тяхната татковина е Азия. Не е ясно по какъв начин са емигрирали у нас, само че се знае, че това е станало от дълго време.

" Отдавна има такива инсекти у нас, те се развъждат тук. По-рано се срещаха единствено в южните елементи на страната - Бургаско и Петричко. Със стоплянето на климата са навлезли и във вътрешността ", добавя Берон пред " България Днес ".

Буболечките са известни и с може би най-болезнените ухапвания на хора, които не нанасят медицински провали, само че предизвикват страдалчество, евентуално поради инжектираната в раната течност.  При захапване експертите поучават да се бие ваксина срещу тетанус.

" За хората са безвредни и безвредни. Нищо че са толкоз огромни. Възможно е да има произшествия с тях. Все отново всяко животно реагира, когато го хванеш с ръка. Предните крайници, с които ловят храната си, са много остри и в случай че те защипят, е мъчително, само че не и рисково. Нито са отровни, нито придвижват заболявания ", безапелационен е доцент Берон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР